蕭:批評港人對上海人失去同情心(佢唔提上海5毛聖地有打擊民主嘅產業鏈)

65 回覆
9 Like 53 Dislike
蕭若元,聽聞你上年拿了第 9位,有空回來香港交流交流!
仲諗住民主中國真係弱智到一個地步。
想要民主中國唯一既方法係革命。
要班大躍進都可以當冇事既民族革命,就係要全中國一半人餓死,另一半人就黎餓死,佢地先會反抗。

所以想中國有民主的大中華撚,好應該期望中國人愈仆街
返黎交流未?
係人都知不嬲上海人都係最自命清高文明,睇唔起其他省既人
好多人得嗰二千一個月,佢哋被黑社會管理得不似人形,但有不少仍然係人,有好多沉默的人殷實地努力工作,我哋唔能夠對這些人失去同情心,因為當一個地方邪惡當道,不能走,善良要生存就只能夠沉默,我可以理解,中國要強大要需要一大班努力善良殷實工作嘅人去貢獻社會,並唔係上海自乾五。
on9 左膠黎
我唔係好認同呢一句說話。

共產主義理論係一些國際寡頭刻意植入去中國。中國人不同於東亞人既行為表現,唔少都係因為價值觀被人隨意改做,而共產主義一切問題的根源。

中央集權的確係問題多多,但係自古以來都冇共產主義既集權系統所產生嘅問題咁多,歸根究底共產主義根本不代表這達土地人民的意志以及利益,佢哋嘅政黨亦都唔係代表人民嘅利益更加唔會代表傳統嘅價值觀,佢哋係傳統價值觀嘅反面係引發人邪惡嘅一面嘅制度。

毛澤東、骷髏會、華爾街!
https://www.youtube.com/watch?v=yvBMRuMKooE&list=PLVir5JZoVIktERNBVHlxDRob07xJlRCq-&index=552&t=4s

歷史真相:被中共奉若神明的周恩來,其真實面目卻鮮為人知。他在法國參加光明會,後聽命於蘇聯和斯大林,是共產國際的秘密特使。建政後,出賣了大量中國國土。
https://www.youtube.com/watch?v=9EhUaozdhXU&t=29s

巨嬰國係國際寡頭最大的政治實驗室
1:18:22
https://www.youtube.com/watch?v=pm5SUSmYI4w&t=4700s

21世紀中央集權呢種制度已經沒落,依家連資本主義也走上盡頭,但唔代表共產主義就係可行。
相當數量嘅上海人相比於其他中國9億人口,特別熱衷於用錢上VPN用他們既歐美經驗去批評全球的民主自由,他們自視上海係文明高尚的城市,認為上海人素質高

唔知點解諗起依張圖
https://pincong.rocks/article/40204

收皮啦銷藥員 支那人心水仲清過你
幾乎從來都唔睇老燒,思想落伍,講既野全部都係二手資訊,而且毫無見地,湯文亮呢種係故意講反話,老燒如果唔係陰人的話就係真心蠢。
5毛一直代表其他中國人發聲,佢哋係推動獨裁既打手,唔能夠代表善良既老百姓。
係各位網友, 依到有個on9廢老
返嚟香港講囉
同情上海? 同你老母呀蕭若元
佛口蛇蕭
支拿人沒有一個是🍄
依家出黎叫春嗰班支那畜唔知有幾多個之前有份護旗撐香港警畜呢?
同情心真係冇, 因為今日上海, 明日香港.
自己到冇能力救, 邊有能力同情人地.
一個善良嘅人係唔會無緣無故去沮咒另一個地方嘅人

冇錯,所以我地都係有緣有故去詛咒另一個地方嘅人。
14億有10%善良,也有1.4億人善良既人係爭取民主既朋友。

今日既中國就係被西方理論改造既結果,不要過分怪罪傳統文化

電影《帝國的毀滅》里戈培爾在德國遍地焦土時說了一句話:德國人選擇了元首,他們就要承擔代價。

但當年一部分善良既中國人真的選擇了共產主義?

香港那些讀派吳三桂,要諗一下中國再被國際嗰頭嘅理論改造,需要多少人犧牲,究竟要多少人犧牲才能喚醒大家的良心。
燒山淨係夠膽批評香港人,唔夠膽批評中國人、台灣人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞