[日本自駕]點解日本d高速公路要收錢,仲要咁撚貴

32 回覆
2 Like 12 Dislike
又唔係過海隧道,或者d造價好高既橋
點解要額外收錢?
我地西隧來回都係百三蚊,已經牙痛咁既聲
但佢地成田去淺草單程已經兩千幾yen

佢地住鄉郊少少既人點返工?
日日揸車點負擔到d路費?
就算有pass屎,當打個六折,都好乸脷喎
行國道囉, park and ride 轉乘搭車囉, 唔係點管理車流同用車? 收費道路公平過 fuel tax, 用者自付畀埋externality同補貼公共交通運輸以至整體基建
人哋外部係國家高速公路, 首都高同特定都市唔同系統
完善嘅收費道路系統正爆, 美國Interstate剷入城要整 HOV lane 呢啲噉嘅嘢舒緩不知幾扭曲, 社會冇意識到政府補貼咗道路(同機場,航空)幾多令 car-centric suburban sprawl 蔓延
日本有做過高速公路免費社會實驗
行國道囉, park and ride 轉乘搭車囉, 唔係點管理車流同用車? 收費道路公平過 fuel tax, 用者自付畀埋externality同補貼公共交通運輸以至整體基建
人哋外部係國家高速公路, 首都高同特定都市唔同系統
完善嘅收費道路系統正爆, 美國Interstate剷入城要整 HOV lane 呢啲噉嘅嘢舒緩不知幾扭曲, 社會冇意識到政府補貼咗道路(同機場,航空)幾多令 car-centric suburban sprawl 蔓延
日本有做過高速公路免費社會實驗
你又唔講下人哋人工同交通津貼?

[edit]
日本帝國
但人地真係無乜塞車
d燈set到大順 綠燈
好撚正
就算去80公里外既地方 一粒鍾左右
泊車巿區都唔會太難搵
過夜大版可以 800yen
淨淨最大料金24
都贏左垃圾香港啦
淨係15min 幾多 幾小時最大料金
點解垃圾香港最偉大發明都係得 半小時
入一分鐘計成個鍾
公路係NEXCO自負盈虧,所有維修都係NEXCO做,成本唔平
你比完公路費,換黎一條平滑既公路。

如果龍翔道收10蚊,但舖番晒做瀝青、平滑路面,我都唔介意比既

行國道 質素好差
我係日本自駕遊全部都唔行高速公路
係山劈下彎都唔知幾爽
又多風景睇
應該次次都慳成千幾蚊隧道
但googlemap比幾條路線都收費
係山劈下彎都唔知幾爽
又多風景睇

日本自駕遊去邊好

福岡 沖繩
但googlemap比幾條路線都收費

你禁exclude收費咪得囉
係山劈下彎都唔知幾爽
又多風景睇

日本自駕遊去邊好

福岡 沖繩

不過咁講
如果你係雪藏牌
就俾下錢行高速公路
行山路你會變頭d陳小春
係山劈下彎都唔知幾爽
又多風景睇

日本自駕遊去邊好

福岡 沖繩

不過咁講
如果你係雪藏牌
就俾下錢行高速公路
行山路你會變頭d陳小春

冲繩同北海道自駕唔錯。
東京就唔好,有名你叫,首都高速
公路係NEXCO自負盈虧,所有維修都係NEXCO做,成本唔平
你比完公路費,換黎一條平滑既公路。

如果龍翔道收10蚊,但舖番晒做瀝青、平滑路面,我都唔介意比既

行國道 質素好差

燈位多,國道係政府比錢
公路係NEXCO

日本一般道(道路法分得好詳細, 多過香港規劃種類)雖則有時會有繞道同高規格道路, 畢竟密度低市郊鄉郊多, 地區主要大街(香港D路)之上高級嘅國道起用 limited access road (~=香港P路) 普遍 (ie 窩打老道, 太子道, 界限街), 燈位路口平, traffic signal sync 到都keep到高速嘅, 主要想畀行人過馬路
就係唔想你揸車囉
去人多,公共交通網絡完善既地方,就咪鬼揸車啦
人人都揸車既話,高速公路仲高速條毛咩
係山劈下彎都唔知幾爽
又多風景睇

日本自駕遊去邊好

福岡 沖繩

不過咁講
如果你係雪藏牌
就俾下錢行高速公路
行山路你會變頭d陳小春

日日都揸 搵食車
去日本自駕遊主要想睇景

咁仲諗乜
行山道
劈灣
咁都有負皮
我淨係唔明日本公路d制度,見同香港爭咁遠,開個post大家吹下水,同埋想知當地人點負擔咁貴既路費啫
又唔係r爛腳諗縮數,tocoo個pass屎都已經訂埋

利申已試沖繩,名古屋同九州,黎緊去東京打大佬,同埋喺香港日日都揸開,唔是炸彈,唔會丢香港人既架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞