[垃圾貓異工又偷貓] 西環麵廠花貓被盜 警追緝女賊歸案

33 回覆
4 Like 10 Dislike
呢隻成日都見倒企喺度俾人摸
真?
唔好意思,依個po純粹係比樓主用黎屌異工既
隻貓係點佢唔想知
西環屈地街18號一間麵廠,上周五(22日)有一隻年屆20歲雄性花貓「哥哥」不知所終,警方昨晚(24日)在士美菲路一單位內將牠尋回,一名59歲姓楊女子涉嫌「盜竊」被捕。麵廠少東杜先生昨晚已接回「哥哥」,「哥哥」身體情況良好,他感「安樂晒」,並透露已為貓貓訂購追蹤頸圈。他勸籲街坊倘感貓貓未被妥善照顧,可先向他們查詢,「你貿貿然抱走佢,我做主人好擔心」。

昨晚約9時半,杜先生接獲警方通知查獲懷疑偷貓女子住址,他稱當時既開心,亦擔心「哥哥」的身體情況。直至晚上約10時50分順利於警署接回「哥哥」,牠的身體情況良好,相信被捕女子並無苛待「哥哥」,他才放下心頭大石,「安樂晒,真係好擔心,因為養咗咁耐,佢突然間唔見咗,我驚佢會受到傷害,幾晚都瞓唔到覺。」杜先生其後將「哥哥」帶回麵廠,「我同佢行咗兩個圈先肯返去舖頭,確認返自己地方」。

訪問期間,「哥哥」安然躺在杜先生懷內,主人不斷撫摸其背部,牠舒適得睡着。杜先生稱「哥哥」曾中風及有心臟病,身體虛弱,身形瘦削,日前生病更顯得精神不濟。他不認識被捕女子,由於「哥哥」被尋回時情況良好,估計對方可能「好心做壞事,覺得我哋照顧得佢唔好,抱走咗佢。」杜稱街坊如關心貓貓,可以詳細詢問情況,「你貿貿然抱走佢,我做主人好擔心,我唔知你咩人」、「希望大家多啲溝通,唔會再發生呢啲事」。杜先生稱已經訂購了附有追踨功能的頸圈,倘貓貓再「失蹤」可盡早將牠尋回。

麵廠目前飼養4隻貓,年齡約16至22歲,其中「哥哥」於15年前收養並為牠命名。杜先生憶述「佢初頭嚟驚青,我半年都未見過佢,佢係唔會出嚟,直頭係匿埋,花咗好長時間先出嚟玩」,但近年「哥哥」性情變得「黐人,個個街坊都啱玩」。

不少街坊今早得悉尋回「哥哥」後,到麵廠探望,並稱「佢好乖,人哋嗌佢,佢識應,好好客,每個街坊行過都會打招呼」。其中街坊施小姐亦稱牠「好乖好純」,她表示有街坊透露曾多次見過被捕女子與「哥哥」玩。

01不貼link
Push
一名59歲姓楊女子涉嫌「盜竊」被捕

天有眼啊SIR好波
估計對方可能「好心做壞事,覺得我哋照顧得佢唔好,抱走咗佢。」
垃圾貓異工好心WORRRRRRRR
公安份入事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞