一人一個carousell遇過既怪人

30 回覆
1 Like 5 Dislike
賣過3-4次野

比盡都係有一個遲到

carousell 遇到果d 都係壓價壓得好勁,$500 賣既野問你$100 得唔得咁。
但之前係facebook 賣車,遇到個啊叔勁怪,唔知佢係真傻定扮傻,

成件事是咁的,佢facebook 約過我兩次睇車,兩次都係玩即日約即日睇。
第一次就fake 左我出去,然後已讀我,
過幾個鐘後同我講唔好意思,電話冇電,ok 我信佢一次。

第二次都搵到佢既,咁都係正常睇下外觀就上車,
一邊行一邊傾下計講下野咁啦,佢無啦啦問的有冇睇youtube,
我話有之後佢就拎左佢部手機出黎係咁播自己d 拍片叫我睇,
(p.s. 佢d 片係d 串下777 講下d 廢話既片黎,view 數好似100 都唔過)
又話自己呢樣果樣叻,讀好多書,成日做善事問我可唔可以比佢當做善事,
之後又問我點解賣車,我話我換車冇車位,
佢同我講反正我唔揸呢架,佢屋企附近冇人抄牌,
可以比架車佢,泊架車係佢屋企附近。
咁都行左個圈,佢話佢有興趣,
咁我話有興趣可以落訂先,幫佢hold 起架車,
佢又話佢身上得$100,問我落$100 訂得唔得,
咁我緊無話唔得啦,諗住叫佢走啦,
我就話重有其他人睇車,佢同我講唔緊要佢可以同人一齊睇,
我緊係話唔得,叫佢落車,
佢落車果陣叫我唔好賣架車比其他人,話下個星期full pay 比我,
我答佢冇人訂就幫你hold,有人訂就冇,
講完佢又問返我咁我落$100 訂得唔得,同係咪唔信佢可以full pay,
我話信,然後就即走。

幾日後又真係有人睇岩我架車,
而我又on99 咁搵果個啊叔,同佢講有人睇岩架車可以即pay 買,問佢點,
佢同我講比一日時間佢,佢夜d 過數比我,我又on99 咁真係信佢,
最後我等到第日晏晝到收唔到佢錢,問佢係咪唔買啦,
佢話咩疫情關係佢屋企人唔放心佢出街,又話咩我唔信佢,點解要迫佢比錢。

同佢第二次睇車之後已經成日send 埋d 長輩圖同佢自己d 片比我,
見佢真傻又唔買玩野,我頂唔順block 左佢whatsapp,
佢就係facebook 搵我點解唔應佢,搞到我facebook 都block 埋佢。
最後架車都係賣左比個正常人。
同你差不多
普遍都順利

有次放細電視
有個新加入無耐
icon係鬼佬
講曬英文嘅話想買
咁唔係咩大型電器
又唔想有陌生人黎屋企
同佢講附近M記交收算啦
跟住佢死lur話自己新黎香港
未必好識路
叫我俾我屋企地址
痴撚線緊係唔俾
我懷疑佢唔知係咪
睇人係咪搬屋想爆埋格
未約實時間就係到吹水自己到左地鐵站
仲屌無留件貨比佢
有幾個出哂名,
人地正常問嘢,
都會猛鬧人
好似連登某啲癲狂人咁
我還價,佢唔接受,但照accept出價,之後text我話唔ok,咁我無問題,就由得佢。

幾日後佢因為accept左而可以留評價比我,話我放飛機
交收個時正正常常 完左比一星個啲仆街
改變左我對幾乎全新既睇法又花又爆mon都幾乎全新
開過=全新
用咗三年=幾乎全新
9成新都唔知係點計出黎既
約好左佢6點係我公司附近個商場交收, 佢4點幾黎到,叫我快D
最主要都係壓價
800直接開100
真係窮都唔好太過份
我二手都已經打左個6/7折

有次賣梳化
有條友話可唔可以拎返去試上坐先
我比完錢交收完
仲要比人吹住吹水吹成粒鐘
預左有人講價 本身個價要mark up少少
賣野 標600寫明不議
條友on99問500?
我覆返佢700ok?
然後佢話我玩野 比我屌返佢轉頭
所以一定約自己屋企附近交收
二手靚牌gym bench
開100 我覺得玩野多過講價

仲經常有d 話住好遠 call van 三四百
扣返得唔得
好多收賣佬買我d cpu,應該會番pack賣
為左減小中伏

只會約自己個區交收
我標1000,一黎就300 ok? 我覆都廢事
買賣過好多次,基本上全部正常人
用咗3年都冇遇過咩怪人
最多都係壓價,但通常唔理/覆句No就冇下文
反而覺得普遍人都幾nice幾有禮貌
一野劈一半嗰啲, 即block 啦, 屌都廢事
你劈咗俾佢, 出到嚟可能又R 你平多一兩舊
賣部烙印iphone x,開post有齊烙印相講哂情況,出到黎驗屍官驗左半個鐘,最後問烙印有冇得平,拒絕之後俾隔離個南亞佬買左話寄俾個細佬用
本來同個買家終於約到時間
點知條友早成2個鐘到
仲message我問我可唔可以快啲去

我照約好左個時間去同佢交收
完曬交收佢留評價話我有嚴重遲到問題
呢啲其實唔係特別想買咪鳩開價你接受咪買唔接受就由佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞