身邊啲人玩linkedin玩到好似ig咁

193 回覆
1224 Like 29 Dislike
我覺得搵工有用 依家份工都係LinkedIn啲headhunter inbox我去做
會執靚個profile 做下skill test同入下cert咁
不過唔會出post/寫endorsement
我覺得如果你有需要擴展工作上嘅人脈/想接觸headhunter嘅話linkedin都有用嘅
但唔使當IG咁玩
我自己做緊果份工喺香港好冷門, 但係喺其他地方一樣好冷門
所以如果突然之間要搵有經驗嘅人, 到到地方都好難搵
我自己冇用linkedin, 但同事有用
試過有其他國家嘅人想搵佢去其他地方做
如果好似我呢啲唔用linkedin嘅, 基本上跟完單project就要轉行, 喺本地好難搵得返相關工作
但係有用linkedin就可能有喺其他地方工作嘅機會
九成做傳銷
一係你係行業專業人士

一係一你係吹水佬
linkedin 有勁多傳銷喺上面搵食,見到問你想唔想正職以外多份收入、做 healthcare 類型呢啲真係 block 得 一定係 Amway / 類似傳銷
真係有 之前有其他公司inbox我找合作機會
真係成到事 講緊幾mil美金
咁要咩工先玩得?
多數都係無料扮四條
真係識人係LinkedIn收到Amazon 邀請見工,最後請咗,不過係外國。
有咩學
真名上曬網唔驚比人起底咩?
吓我出街揸跑車
私人 facebook a/c 都咁玩就話怪啫
linkedin 都係對 public
預左係咁玩
知你讀咩科都會知你係邊個
linkedin通常睇幾樣野:
1. 舊同事有咩好路數
2. 等agent搵你見工
3. 睇下仆街前上司/同事中年失業未
4. 同行top嗰班係點上位
5. 中學/大學同學撈成點
6. 邊間公司多靚女apply得過
工程先要玩喎
有時啲OFFER會主動搵上門
工程分好多唔同專業同埋唔同類型嘅盤
同啲獵頭姐姐傾吓計 就算唔想轉工 都可以當係了解吓個行情
唔係幾中意用linkedin,感覺將自己過往資料放晒上網咁睇人又會俾人知道
好撚多獵頭公司搵專業工程師
約靚女agent食飯
好正常
唔整靚profile 邊有機入faang 呢d 龍頭公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞