陳蕾 Panther Chan 討論區 (4) | 我蕾世一| 世界與你無關

1001 回覆
59 Like 7 Dislike
嘩正撚到 新歌
真係好正
幾時先上streaming
副歌頭幾粒音有啲似妖治時代
到咗烏繩嗰到鳩叫真係嚇撚死我
呢首10分我俾7分
豹 下流社會真係好好聽好正 真係聽到嘩嘩聲

但"打工先靠譜 買樓好過租" 呢句個靠譜真係好銀耳我明你未必知呢d用字有人係會反感 我好愛你既作品 日系音樂rock 宗教感覺既廣東歌 全部都係獨一無二 得你先唱到

但我同自己講唔可以完全盲撐呢句我真係覺得美中不足 新歌其餘既野我都好鍾意期待沉沒成本
我都最鍾意依段
陳蕾寫社會氣象既詞真心世一好中

唱腔 第一次聽有D保留
但睇埋詞聽第二次就發現個幾種唱腔係完全配合咗d詞

覺得下流社會好有新鮮感 係一個好好既嘗試
亦有之前豹講想將live個種發揮注入studio ver. 既感覺
小江
我蕾世一
好很鍾意新歌 嘰嘰。
咁快改埋名
新歌聽到起雞皮
好撚正啊屌!
等緊新歌上streaming
好想快啲有show睇新歌表演氣氛一定好正
新歌正呀~
果然係搖滾風格
呢首唱live肯定不得了
仙女世一
靠譜係書面語唔係支語
台灣都會用
我蕾世一
下流社會電台尋日首播咗喇
靠譜兒,北京話/北方方言。拼音是kào pǔ,表示可靠,值得相信和託付的意思。後現代流行辭彙。近義詞是可靠、相信;反義詞是離譜、懷疑

係大陸wiki cap咁岩見到有另一個網係屌呢堆支語入侵台灣 我打篇野出黎唔係想挑機蕾d咩 只係我好鍾意新歌同時因為呢2隻字覺得好美中不足anyway講完就算 繼續支持 希望蕾會見到
段歌詞係recap緊啲人嘅說話
你當係一個支那人講:買樓先靠譜
之後陳蕾白眼反到後腦
咁諗會唔會好啲
咁樣諗 聽首歌係舒服d既不過本身都冇因為咁而唔鍾意首歌 同埋只要稍為留意下蕾都知佢係咩人 重點唔係本身黎自邊到 stephen傾佢都講過自己有特登改正自己用字 e.g.空調>冷氣 所以我只係宣洩下個人感受
幾時先上架
dj最後句"嘩"好鳩頂唔順

http://www.cantonese.asia/portal.php?mod=view&aid=751
雖然我都唔想我蕾用大陸用語
但你用大陸仲要係wiki 個來源好似有啲弱
wiki係人都改到 我入去改話係梵文嚟都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞