點解公屋居屋d窗咁肉酸?

161 回覆
19 Like 45 Dislike
果時上design 堂有教過,係因為要防止開窗時班細路唔知,一起身就撞穿左個頭。

所以多數係下面向內開 or 上面向內/外開
唔係笑住公屋

而係覺得設計公屋居屋既浪費緊資源

幾十年前地產商開晒口唔比政府樓起太靚

根本係反智

依家佢哋識做自己起豪D

咁樣社會先進步

話晒一起左就成世影響深遠
性格如何命運也必如何,住公屋通常自尊心極強郁親就扯火頂嘴懶叻,裝鐵窗防止啲人自殺。

講緊係拎公屋當自己拎咗終身成就獎堆廢佬,佔過半

咁當然除咗公屋出身嘅,同埋堆晚年發達嘅公屋富戶
識人海外公司千萬身家住石硤尾公屋
係咪你太自卑
邊度睇得出係笑人住公屋?
發展商起豪啲又可以賣貴啲
包家電又食多你一浸
仲未計好多以環保為名既發水政策
香港市民真係比人壓榨到盡
已經預視到連登吹捧公屋嗰班,會成為佢哋口中最討厭嘅廢中
新居屋同新公屋一樣
景觀資源

不過人地設計原意係因為慳錢呀聰明仔,公屋露台如果用一大塊玻璃無論清潔定保養都係一個問題
如果用鋁窗只係伸隻手出去已經抹到,每隻窗有問題可以淨係換個塊

你用成大塊玻璃個陣你估有幾多個公屋撚肯買個洗窗機械人係上面抹?

時間耐咗玻璃舊咗有幾多個肯俾錢去換

另外通風問題,人地啲私人樓用一大塊落地玻璃因為有個露台可以開門通風,想問下公屋係咪諗住真係兩側好似我個fd咁留隻鋁窗仔通風就算
抹窗機械人
唔係啦
人地賣樓時計過數 要有最基本採光同通風 窗要有最少opening
有無諗過火警時 你換哂大銀幕玻璃 雲梯出面想救你 你都無位出
… adidas Nike 已經係平民嘢… 你嗰堆廿中friend 學生年代著lv, gucci 呢類?
新式嗰啲同一隻窗係有兩種開法,除咗好似上圖咁開,仲可以成幅掀入去

睇樓盤YouTuber 都唔係好多盤有咁用。同埋咁多機關,個tradeoff一定係個框好大,好厚,冇外國果d咁純粹
光度正確應該係睇 lumen (lm)

唔同燈具嘅 w 數出嚟嘅光度可以唔一樣
其實新居屋啲窗都大左 不過都唔及私樓郁啲成大塊梗窗
係居屋

會唔會比人搞就要睇公契或者業主立案法團有冇規定窗框規格,就算有規定都要睇管理處會唔會採取行動,如果管理處叫過個業主還原但冇Action先會轉介法庭跟進
大把私樓都係咁
Thx
係蝦d 人唔識姐黃光,自然光,白光好基本
香港一嬲講實用主義,唔係講靚唔靚
同你個樣一撚樣

下面一碌碌果啲係咩設計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞