Boardgame 桌遊討論區(2) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
想,但睇完開箱之後覺得dark version 靚d
唔會嘅
Burgundy係好game黎
兩個新手對戰唔會有太大問題
唔會,burgundy玩法學唔難,係d版塊能力同計分方式較多.不過有player aid同icon幫你記.同埋burgundy好適合2人玩
但實際分別大唔大?因為我都諗緊
big box好多時睇你有冇愛,除非你要副全新既,如w果唔係多數都係...唉
可唔可以唔好吞吞吐吐
香港是咪好少人玩unstable unicorn
dark version多左條track,你擲到3粒1或3粒2都有得行track,行到某d位有得拎技能. big box就有power up同halloween expansion,即係有進化卡,每隻怪都有自己8招技能.
唔肯定,我純粹覺得dark version 靚d
sor我既意思係如果本身已經有base, big box就變咗好雞肋。
若果唔係或者想要副新既,咁big box就可以考慮。

我無記錯,monster box可似有一隻獨有既怪,同幾張promo card,其他野就同base+擴一樣。
有人覺得dark edition靚d, 有人覺得normal靚d,各花入各眼。但如果入dark而又入其他expansion, 佢地兩種畫風係截然不同,會覺得少少格格不入。不過我自己入左dark, 覺得d公仔同d卡都靚到仆街。當然,我身邊d fd就覺得normal ver靚d. 不過大家一致覺得dark edition d骰好靚好有特色
如果兩盒揀一盒 點揀好
Dark Version再加埋power card玩其實有冇問題??
因為我成日以為Dark Ver. 嗰條123 track同power card有D重覆。
會有少少
我同唔同嘅圈子開過局,有d人開左skills都唔記得用個ability
不過我玩過大概1x game, 都無人試過上倒level 6. 反而power up會易開d
但都係個句,如果想要靚d, 入dark edition你會覺得物超所值

想知多d就睇bgpot呢條片,介紹得好詳細
https://youtu.be/aOC8Bx8tOYg
Big box好似齊擴???
我玩基本上場場都有人條track上到6.多數人都會拎多一粒骰嗰塊
冇d monster pack
可以同原版所有expansion同monster pack一齊玩.不過halloween加左12張power cards,而原版power cards卡背同dark edition唔同要注意.雖然卡背唔同,但都係market抽出黎畀人買,所以影響不大,如果介意可入有色卡套.
我覺得最大問題係無一個大盒
係自己屋企都還好,要拎出街就麻煩
如果淨係power up expansion,dark edition係裝得到
不過文power up已經冇出.如果要玩中文又想玩進化卡就big box 版啦
如果係咁我諗會淨買dark version 算
朋友群唔係hardcore boardgamers
其實係想唔想每個角色有分別,因為Dark Ver. 用邊個角色都一樣(base都係),但係power up每個角色就會有分別,所以睇下你覺得variable player character重唔要囉。
最衰係佢full version 唔係用dark version 去設計
其他巴打不如留個TG,一齊傾marvel champions
始終比較少人玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞