結婚用果D金器,之後會點處理?

304 回覆
107 Like 16 Dislike
打仗時期金係值錢
打完仗你死唔去先值錢
如果去第二間金鋪賣會扣火耗
所以最好去返買個間賣
真係當儲錢
金只會不斷升
擺得幾耐就耐
如果個箱唔係聯名最好唔好放入去
敬乜鳩我結婚冇搞呢啲嘢呀,大家都有共識唔會送錢俾人做場戲咁on9
曬氣啦去返果間咪都係要收火耗
基本上通行都係咁做 大行啲sales壓得仲撚勁
好多上一代都會擺個夾萬係屋企
你都可以跟著黎做 有啲想收埋嘅書信文件都可以放入去
你搞錯咗個邏輯
首先自古以來送嘅嘢一定係貴重嘢
其次係講緊想不勞而獲嘅人,靠推廣呢啲儀式收割你例子中嘅父母,唔係講緊父母收割仔女
打仗時期金係 唔值錢
除非唔擺酒,如果唔係新娘身上同手上冇金器可以話十分寒暄,既然點都要用金器,老一輩送金器俾新娘其實係幫新娘慳錢
你預買左,用完,即放,就輸20%

長揸當投資,另計
大叫腐敗的資本主義!共產萬歲!!!
貝殼做貨幣,公元前2022年?
下次結婚再用
結婚一定要生仔送個腦比你用下
唔結婚咪得
更加唔洗煩
擺個酒就叫on9
老人家做得開心,朋友又嚟得開心,自己又有人情收
你可以話無謂但未去到on9咁誇張囉
你啲老人家、你啲朋友同埋你自己覺得姐
租㗎咋嘛,有幾多個真係買?離地到。咪還返囉,分分鐘有咩損壞唔見仲要賠。
首先我嘅argument 係針對你一開始講嘅“任何儀式相關嘅嘢自古以嚟都係資本家收割嘅手段之一”,而我嘅論證只係針對你呢一個論點而言。

其次,“自古以來送嘅嘢一定係貴重嘢”啫係點?我assume 你講嘅“貴重嘢”係“具市場價值”,但喺呢一個situation,父母送畀子女嘅嘢明顯唔一定係要“具市場價值”,可以係純粹“人倫價值”。

同埋,你嘅意思係“婚嫁習俗”所牽涉嘅一切儀式都係想不勞而獲嘅人,推廣或者發明出嚟?究竟你係講緊推廣定發明?既然你又話“自古以嚟”咁我assume 你講緊發生歷程嘅起始點,啫係發明,咁好明顯係錯。

最後,搞錯邏輯又係指涉緊邊一套邏輯規律?經典定非經典?邊一種謬誤?形式定非形式?你咁語義不清好難討論
噉公道講句佢又無話唔擺酒,亦都無話擺酒=on9,佢係話唔買金器啫。
捉字蝨好撚型?

你話古代黃金係貨幣,古代貝殼都係貨幣啦,係咪送貝殼比人啊

屌你2022年啦,仲攞古代用法當defense

邊間銀行 成千銀一個月 保管箱

有無位 睇你識唔識人 同佢地比唔比你地既姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞