藍牙耳機個mic用線連唔知點解錄唔到音

10 回覆
0 Like 4 Dislike
我買咗個藍牙耳機 用4-pin 3.5mm 線連落部pc(win11)
部pc detect到個input 但係錄唔到任何聲音 不,
耳機聽到聲output
然後我用airpod試部pc有driver 問題
結果佢運作得好正常(input output都有聲)
咁我到呢到就以為係條線嘅問題(耳機藍牙mode都正常)
咁我用個耳機加條線連去部MacBook結果佢又work

已經上網睇咗幾十個post
解決方法不外乎都係:
Privacy permission settings
Driver update/reinstall current driver
Physical mute/software mic volume/muted
Troubleshooting

真係好心累搞咗個禮拜都搞唔掂
如果部耳機係就咁唔work咁我都可以心安理得咁去買過個
但佢插去MacBook又冇問題 部pc連其他帶mic headphone又冇問題令我唔想放棄
個input panel係mic加 headphone
你插機箱前面?
耳機咩model
Marshall major 4
佢本身比條線係3-pin 所以我自己買咗個4-pin線
連去macbook都冇問題但pc就完全錄唔到音
似乎哩款耳機插線係用唔到mic
https://utterlytechie.com/marshall-major-iv-long-term-review-80-hours/
No inline mic on the 3.5mm audio cable

但你又話插去MacBook用到mic,咁我就唔知點解
佢講果係原裝嘅3pin 線 3-pin係冇mic connection 得左右同地線
但我見佢個解決方法係要另外接mic,而唔係換條線用
而且如果有但原裝線唔畀埋,會唔會有啲奇怪
咁我諗買個外接mic 算
唔該曬你咁幫小妹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞