終於比我排到牙科界公立醫院 菲臘牙科2022

12 回覆
13 Like 0 Dislike
話說小妹四隻智慧齒都出晒,
下排牙兩隻智慧齒都係打橫生,
一邊無掂神經線,一邊早年照唔知係CT定乜春見到掂晒神經線。
無掂個隻就搵左普通牙醫剝左,另一隻個牙醫唔肯剝,佢叫我去搵專科,甘我由佢唔剝住(因為去搵口腔頷面牙科專科,埋單都要萬萬聲)。

早幾年有個朋友分享,佢有隻打橫生嘅智慧齒惡得濟,放肆地生長,壓L斷埋前面大牙門腳,牙痛痛不欲生。要緊急搵牙醫幫佢剝牙。
最後佢剝牙+杜牙根+補返大牙等等洗左$50000-60000
佢當時(2019)勸我,依家唔痛一係快脆去剝,一係博下菲臘牙科收我做牙醫啲教學病人 。
於是,2019年某日我抽起條筋就凌晨四點出門,搭的士去左排菲臘牙科。
當時去到我排第二個😂排到七點左右,保安就開門叫我地去比錢先,$50。個日填下資料,照埋x 光定CT就叫左我走。又唔講係咪收左我
年頭
之後無左消息兩年後(2021年)我打去問係咪收左我皮啦,個姐姐又話未必係收皮,只可能疫情原因啲cases做慢左,叫我再等下。

又過左大半年(2021年七月左右),收到佢地電話叫我返去見醫生。請左半日假去比醫生睇下啲牙狀況(一樣要收費$50),玩左我一個鐘又叫我返去等電話

終於2022年3月,終於等到菲臘牙科打黎叫我剝牙+照電腦掃描做教學同研究用處,正式confirm收左我做教學病人

早兩日剝完打橫生+掂神經線個邊,上下兩隻智慧齒一齊剝,收費$50
剝之前醫生講晒啲風險,掂神經線個隻有機會手術後面癱,上排個隻智慧齒有機會剝個陣,連埋鼻竇組織一齊剝落,造成鼻竇炎
簽好晒同意書就開波。
全程有塊布遮眼,乜都睇唔到。不過醫生同護士每做一個步驟都會同我講聲嘅。
我feel到醫生係我上下牙肉拮左好多針麻醉,confirm我無晒感覺先開始。

剝下面打橫生個隻應該剝左有一粒鐘,鋸都鋸左幾次,又拉又扯甘。每次以為佢終於鋸完,點知無耐又鋸,驚到我成身震過震蛋

剝上面就相對好快,我諗15分鐘內完成。之後等埋藥再約期覆診拆線就走得。

手術過程中,無傳說中成班學生圍住睇,無cam 錄住,好正常一個醫生兩個護士,完全唔知點解。一係可能剝個個係實習醫生/專科學生,一係疫情原因唔安排學生到場

下星期覆診拆線,再約下次剝埋另外一邊最後一隻智慧齒

整體黎講都算平(計埋的士錢,三次診金,請假扣糧等等),點計都平過搵專科醫生剝。不過係等好耐好耐,好彩呢三年我剩返個三隻智慧齒都算乖
你講到好光榮咁
個陣我搭頭班車去排

之後轉左去瑪麗剝 我驚痛揀咗全身麻醉做
住咗3日2夜 $360
我去果次即日會話收唔收…佢叫我搞 我已經推左二次 應該排到2046
屌而家要打針先入得
窮撚除左甘/自己搵搥仔剝,仲有咩辦法?
埋單幾皮野唔係個個負擔到
嘩,恭喜你喎

上個禮拜去左排 5點45排第6個 當日收12+5
我上年10月睇完醫生等電話剝
而家都7個月 希望下個月有電話。。。

你都係等8個月到?
想問一下宜家菲臘牙科
第一邊22年8月剝咗
第二邊要排幾耐先會打黎約剝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞