80後老屎忽求教,有邊啲JFFT潮語係必學?

69 回覆
6 Like 40 Dislike
個個都講相變耳濡目染
間接排斥自己文化,點睇?
我夠話恥笑鄉識夠係耳濡目染 提倡本土文化啦喂大佬唔係講出來就通
Jfft拍緊笑談講粗口去笑鳩普通話人嘅時候 你應該仲玩緊數碼暴龍
仆街仲等我認真咁睇 原來學緊支那潮語
但事實係點
有眼睇喇

好似黎到有人覺得呢d混合左大6文化ge字眼係潮語ge時候

除左唉 真係唔識講d咩
仲要喺連登呢個咁ge地方
明明已經成為左絕無僅有 仲係好撐廣東話ge地方
都有人覺得呢d係潮語
係屬於香港人ge文字/文化

唔係為嘈交
只係 我相信大家都應該認清, 釐清自己個地方係點
我係00後都唔識jfft
係囉
勁無引
我好認同。
笑笑下大家不知不覺被同化,黨不知幾高興
之唔係。
唔好嬲
俾你冷靜下

★支那好治癒gif貼圖區!(22)
https://lih.kg/2922946
你話老鐵666依啲支那人用開嘅字 香港人用嚟玩膠笑笑吓被同化都合理啲 一個連大陸都冇人用嘅字點樣同化
唔好意思,數碼暴龍我唔識玩。
我只知果陣我支語根底已經比佢好好多,但唔會去講支語去遷就佢哋。
係撚 本身就係笑佢讀唔正
即係無乜人睇jfft
JFFT係活化廣東話嘅中堅wo ching
膠到咁都真係有傻仔信你
颜值
JB
老阴比
正常架喎,創作唔到文化就好自然俾其他文化取締
恕我真係唔識聽,唔覺佢哋笑緊支人。更唔覺佢哋活化廣東話。
唔好咁片面,你係有心想知,就了解完先再講
佢地活化廣東話,唔少文化界都有提到㗎
如果畀支人聽到,佢哋笑緊香港人讀唔正,唔係支人讀唔正。自取其辱呀!

事實上,“中和”算係準架。
“張”係香港人讀唔正支語嘅zun 1。

你以為自己笑緊人咩,其實係人哋笑緊你哋香港人讀唔正。

所以,就算你討厭支語都好,你都要打好支語根底。好過人哋支人笑你都唔知。

我話你知咩叫笑緊支人講唔正呢?
譚仔話果d : 懶肉山小la,先係香港人笑支人講唔正呀!
邊個文化界咁有文化呀?
唔識聽點解唔肯放低身段去學?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞