Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (91),新手請睇#1-2

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
想問1萬蚊樓下嘅推薦,嚟緊會讀啲同coding有關嘅course,同埋有機會要畫graphs,想搵部輕巧啲嘅laptop,同埋希望襟用啲
平時都係youtube/netflix多,同埋諗著玩 sim 同 aoc,間唔中會玩啲無聊小遊戲,而家用緊macbook air,有時電腦會有過熱嘅問題,唔知太薄嘅電腦係咪易啲會有散熱問題?
而家諗緊呢幾個:
- Zenbook 14 UX435 (Fortress 滙豐信用卡折後 $8998)
- Dell Vostro 5320 (官網折後 $9999)
- Dell XPS 13 (官網折後 $9499)
希望大家可以俾啲意見,或者recommend其他啱用嘅機
RYZEN個G533係2021年
2022 G533係intel
今年12代i7 12700H的確係勁過Ryzen 9 5900HX,今年Ryzen 6900HX效能應該都係追唔上12代i7/i9,但係AMD功耗方面就好過Intel,電池續航力比Intel長好多,價錢方面2021版G533吸引d,而且有機械鍵盤。
同埋想問下amazon 買asus 會唔會有保養平好撚多
-Amazon: Sold by amazon*,有1年香港保^
睇頭post
Amazon平 但款少 供貨少
冇mux switch 差好遠
今年有Mux Switch搞到3070Ti分分鐘勁過上年3080
但價錢貴好多#sosad#co
係美馬平1-1.5k抵唔抵買
反而想知依加係美馬買野會唔會準時收到
你買中低階咪抵
高階1k當買多個保
點解唔等12代u出先買?
dell vostro個部揀i5-1235u同問sales 報價可能有平D
揀1240p 預設行28w, 個機身咁薄, 又會變煎pan
其實xps都係類似情況
用開 macbook air 點解唔轉 m1?
打機 等AMD文書U
唔係好信CYBERPUNK有5X FPS
咩係12代U? 同埋大概幾時會出?
咁係咪asus會好啲?
因為聽啲前人講有啲program 係mac 到未必run 到
如果唔係我都會揀返mac 真係好好用,又輕又襟用
2022 G533 有冇AMD版
有 strix g15
多謝巴打回覆
但如果唔考慮電量方面咁重值唔值得推薦?
始終佢個mon同外型真係好吸引
我自己都寫 code
大部份野都有 m1 版
不過 game 又真係未必有
但我試過玩 starcraft
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞