Carousell遇到個老千 自稱住喺越南嘅烏克蘭人

46 回覆
1 Like 3 Dislike
起: 條友一開頭係carousell話出六皮幾野買我個product, 我問佢想點交易,佢話會叫Fedx 嘅agent黎收貨,而佢會銀行轉帳啲錢比我

承:無撚端端佢叫我WhatsApp傾,加撚左佢之後,真係扮晒一個熱心買家,大家傾左一段時間。跟住佢話好快將會轉錢俾我,我email將會收到一張轉賬嘅收據

轉:當然都知道,所謂嘅騙案,就係佢話已經轉咗錢俾我,但因為銀行程序上嘅關係,我要先支付四千幾蚊先可以解凍返我戶口呢六皮幾野嘅訂金

合:咁我當然一早就知道佢好大機會係老千啦,因為一黎個價明顯我係鳩作,二黎同佢傾過計問過佢一啲比較detail嘅問題,佢一係唔答一係鳩答。跟住我就串撚柒鳩佢。

(下面係啲剪截對話內容,唔好受昆)

push
你咩product 賣$65000?
樓豬英文 唔好下下拖香港人落水好冇
扮咩啊 好多香港人英文不嬲麻麻
細個中學儲果啲濕鳩卡通卡牌 個價鳩報嘅
扮咩 你係廢
上面講左我英文唔掂啦 聽書啦柒頭
咁你都信,仲傾落去,難怪is your 4 month salary
小心假支票入數 然後整張假嘅轉數快入數紀錄當證明

利申 已中伏
錯,我唔係信,我係好好奇佢最後會出咩招數。你睇唔撚起窮人啊!你歧視!我要譴責你
Is real😂Thanks🙏
樓主d英文睇到好辛苦
屌你老味,初中都不如
完整對話唔該
我想睇下d老千最新風向係咪扮烏克蘭人周圍昆人
整合完我射出去俾烏人知
你條撚樣 忍你好耐啦 出黎隻抽
未透支可以彈票 轉數快呃唔到人
得香港人先會踩香港人英文點點點唔好
外國人睇得明你理意, 理得你英文考幾高分
有時間返工搵錢啦 搞咁多嘢把撚咩
一齊做啦 why not?
你睇得明咪得囉 咁高要求你估你係陶傑啊
一開係我係話 my English is very basic, 跟本就無踩。係後來劇情需要先加重情感
你講廣東話講撚到一舊舊咪一樣俾人屌
spin 去考試做乜撚 你匡智?
其實樓主英文ok
調返轉 鬼佬講中文你都唔會expect講到香港人咁

利伸 ABC 大部分時間用英文chat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞