$2,999劏房連開放式獨立廁所 業主:單位極為搶手

243 回覆
27 Like 239 Dislike

香港房屋問題嚴重,不少劏房環境惡劣,生效數月的劏房租管仍被詬病未能全面保障租客。《香港01》記者發現,近日有出租的劏房採用「複式」設計,單位「上床下廁」,廁所位處睡床的正下方,而且了無遮擋,屬另類「開放式」廁所。有鄰居更透露,曾有夫婦租用該單位,惟私隱及衛生程度成疑。

業主卻透露,單位極為搶手,更指單位已被「火速租出」。

聲稱可養貓
深水埗有劏房近日在網上招租,列明單位面積約80呎,並「房內帶私人洗手間」,「可飼養貓隻」,租金約2,999元。

記者到現場觀察,發現網上的圖片並非現場單位,但設計類似,同樣是「下廁上床」。就現場所見,該劏房位於深水埗一幢舊樓,一個單位至少被分間成3間劏房,劏房「一眼望晒」,上方是睡床,正下方為廁廚。不過,其廁所無阻擋或任何間隔,除了私隱問題外,估計住戶如廁時,氣味或難以阻隔。

門後設花灑洗澡
該劏房內的床下設有抽氣扇,帶領記者睇樓的鄰居表示,床下的「工作枱面」可放置小雪櫃、電子爐煮食。不過,由於空間細小,煮食時料與了無遮擋的廁所極接近。而房門後則放置了花灑洗澡,同樣無間隔,但花灑上方已是床板,是另類「乾濕同室」。

單位內有兩扇窗,屬「明廁」設計,但睡床將窗戶分間開,上方備有冷氣機及電視。至於洗衣機、微波爐則放置在走廊,須與其他住戶共用。
上床下廁呢啲設計真係好撚仆街

痾完屎成間房都係屎味
我真係好撚鍾意香港
主人房連套廁咪又係咁
$3000租嚟做炮房諗得過
錯嘅唔係業主,係政府
明明呢個係廁所黎 改到咁撚樣
有無女想係呢個環境屌閪呀
劏到咁,個業主都唔咩好人
見到間房今既樣重有心情屌
走入商場廁所屌都好過呢間狗屋
臭撚過閪咁
why not,公廁都有人扑野
同意
最可悲嘅係分分鐘真係有人願意去租
因為3000蚊租屋喺香港真係無得選擇...
個客都仆街啦 咁都肯租
下次業主再劏細啲
搵 10000蚊,租 3千差唔多
業主冇錯?屌你老母吸血鬼
符合國情
用黎打飛機就有
點沖涼
性價比好高,將就吓
港人最愛checklist
開放式廚房 是
複式單位 是
窩居 是
買得

美中不足係
如果拆埋個天花
有露天陽台就更好
仲可以曬下衫
俾小朋友打下羽毛球
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞