貓貓突然生B 點部署

299 回覆
1929 Like 12 Dislike
2月中 我家姐係街執咗隻貓女
佢幾親人同食好多野
一開始都好奇怪 點解會食唔飽咁
之後陸續睇咗三四次獸醫
都問過會唔會有機會有左
次次都答我 佢無懷孕
仲book左今個禮拜尾絕育
仲要訂都俾埋
跟住三四月 佢個肚不斷大
直至琴晚 我摸佢個肚
摸到一舊硬物(諗返應該係個頭)
佢今日就直接係我家姐床上面生
暫時生咗五隻

想問下有咩要買for貓BB同大貓
仲有咩特別要留意
同埋會唔會有機會生更多

利申 第一次做貓奴 估唔到仲要hard mode開局
開埋個獸醫名啦痴L線
On9 上個月尾 針都打埋
Cls 今日打電話屌柒佢
我之前都執左隻大肚街貓啊
你買定貓奶粉for bb補奶 in case 貓媽唔夠奶餵 或者 bb爭唔到奶飲
記得有個磅 每日幫bb磅重啊 留意每日有增磅就ok
真呀CLS一定要開名,有咩可能睇唔到
btw 多d j圖OK?
班獸醫
Cls 一次生咗六隻
獸醫開名都無用 人係外國
想問吓可以用咩安置佢地
一直係床上面唔掂
搵個紙箱放D布鋪底 再車晒D貓入去 搞掂
接觸d貓b記得戴返鼠罩同手套
Lm
咁老母都放埋?
仲有老母會唔會有機會坐住佢d仔女
屌 我家姐啱啱直接掂佢地
話幫佢整走層膜
想問餵奶係咪用針筒餵就可以
要保暖 盡快換走濕左既毛巾

俾佢乾爽保暖

媽媽多啲濕糧等佢易啲食
點處理直接google啦 總之佢地d身體好弱 稍為有d菌接觸到佢地都唔太好 你睇電視都睇到d老豆要成身保護衣抱個bb啦
一定要手套
人既味貼得多貓b 會搞到媽媽以為個b唔係佢就會咬
有奶樽就好啲 或者3ml針筒
慢慢滴唔好一次過
如果媽媽夠奶 幫佢排好啲bb一人一粒奶滋就ok
Cls 好撚癲,垃圾獸醫食屎啦,好彩母子平安。

千企千企要保暖貓b適合生存温度係攝氏30度以上,所以唔好覺得佢哋熱,佢哋好怕凍。
其次,六隻有機唔夠奶,可買定羊奶/寵物奶幫媽媽餵,但要睇住份量,建議買奶樽,食飽bb會自已用脷推開奶嘴。唔得就針筒。人手餵奶記得上youtube睇片,要技巧,姿勢唔啱會死。
其三,俾貓媽清靜,令佢安全環境,最好困一困,隔唔中俾佢放風。如果唔係有機貓媽覺得唔安心,就會周圍咬住貓b走,係咬損嗰隻。

貓媽就由佢食,鐘意食幾多就由佢食。

Bb屎尿貓媽會搞,保暖仲重要過人手餵奶
留意bb有冇特別唔精神嗰啲,有保暖有嘢食正常唔會有問題。

買定大啲貓籠,bb識行嗰陣,6隻捉都捉唔住,會瘋狂跑,以下係示意片:
https://youtu.be/d35OVmQ5Y4c

祝好人一世平安!
圖!我要j圖!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞