村屋加舖900kg新地板 會唔會有承重問題?

142 回覆
7 Like 106 Dislike
老實講其實咁樣就收皮既話你個天台都唔放唔少野吓
加900kg就穿都幾勁吓
當你完美計數直接咁除
直接用建築除
700呎除返900kg都係1呎食你~1.3kg
拉盡佢上到2kg 1呎都穿既話你真係要諗定搬去邊

題外話:
呢D板你過一排好掘出黎洗洗個地
如果唔係會變另一個小型動物園咁
好撚污糟
答返大家問題 舖既範圍大概7百呎 其他資料就唔清楚
問既原因係屋企人9up話咁重會唔會冧
依家知道我要揾既係結構工程師檢查
多謝大家解答
請問巴打係咪有舖spc 地板經驗
啲小動物會捐入舊地板同新地板之間住?
第一次聽人講呢個問題
舖完地板之後真係要起返個地板洗咁誇張?本身仲諗住舖完就一勞永逸
我有bravo account
同我講要邊份村屋圖 我免費送俾你
多謝巴打有認真睇我內文
嘥氣啦
搵乜鬼嘢工程師
你計返條數一平方米得13kg loading
你擺個雪櫃都重過佢一倍
巴打平時係咪打咗一個乞嗤就會去睇耳鼻喉專科
你怕開工期間震裂間屋好過啦
700呎 65sq.m 安全d take 50sq.m
900kg 比多d take 10kN
0.2kPa
當你dead load factor唔拎1.4 拎夠5
都係1kPa

唔係磚屋鐵皮屋 係正常石屎鋼筋都無事架啦

利申
9吹 不構成專業意見
屋宇安全涉及多方面原因
請向註冊結構工程師(RSE)查詢其專業意見

睇錯板照放係OK
但你用咩板我諗都係睇用家需要
依家普遍應該都係賣緊D防熱防水既多
好簡單 你試下一格階磚企兩個人 唔冧就無問題
呢個世界需要更加多好似佢咁嘅人

直徑15里米=1部50噸坦克
其餘你自己計
200kg/m2 可以應用,但我講破壞
你真係好撚on9
Cat girl依家去左邊
唔好哂錢啦咁都會冧
香港日日都有新聞啦
有啲人係天台鋪戶外木,玻璃屋,太陽能
都無事
村屋RPE(Civil)已經簽到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞