Twitter整頓歪風?超過50名女優帳戶一夜被Ban

25 回覆
5 Like 5 Dislike
事情最早係由女優「Miru」於IG上爆出,佢話自己個有50萬Followers嘅主要Twitter,以及幾個副帳戶全部都被Ban,嬲到佢話以後淨係玩YouTube算啦。事情引起大家關注之後,就發現原來唔止「Miru」一個,著名女優Julia、桜空もも、明里つむぎ、初川みなみ、羽咲みはる等超過30名女優嘅Twitter帳戶原來同時被Ban,而且全數都救唔返。

由於昨日被Ban嘅女優都集中於T-Powers及C-More兩間經理人公司,所以曾經有人以為係佢哋得罪人。但到今日情況又再有變,來自不同經理人公司嘅星奈あい、はやのうた等約廿名女優,不論名氣大小同遭封號,甚至連多間經理人公司以及片商嘅Twitter亦有同一命運。前前後後受影響嘅帳戶至少五十個。睇黎係一次對日本AV界嘅住全面攻擊。

被BAN名單

更重要嘅係,目前日本業界冇人知道究竟發生咩事。只能憑當年係大量越南網民令「白石媽媽」被封號嘅傳聞,去估今次都係黎自日本海外嘅攻擊。目前亦冇任何一個女優、經理人公司或片商能夠成功拿回Twitter帳戶,大家只能再開一個新Account頂住先。

另外值得一提嘅係,著名女優桃乃木かな個Twitter目前係冇事嘅,所以佢就好開心咁出咗個帖文話「睇黎我個Twitter冇事?」,但結果就引黎一部份人話佢揶揄其他受害女優,甚至有經理人公司發表聲明,呼籲大家小心講嘢。睇黎呢單嘢都有排煩啦。

文:MenClub 魏文青
POSTED ON 07 Apr 2022
elon musk點做野爸爸唔比睇av
唯一用Twitter 既原因都冇埋
twitter 根本係半個色情網站, 扮咩
邊個無畀人ban
邊個就係鬼

唔好hey0我桃乃木bb
點解唔係整頓 censorship 問題?
elon papa
冇post露點色情嘢點解要ban??

牙空都無事
松下紗榮子仲有冇update 架
AV女優無人權
點解無啦啦封咗堆日本妹嘅twitter?

因為佢地都係拍AV?

我諗職業唔係封Acct嘅理由掛?
真係好on9
班女優仲要平時只係po下生活照寫真照
咁都要搞鳩人
河合同辻井
好驚ban gay佬嗰啲
個D用FILTER PO相個D BAM哂佢就岩啦
好彩無BAN神宮寺
美食kol
拍av 係副業
AV女優D TWITTER先冇野睇WO

大把4點露哂果D TWITTER唔知BAN左未
Lgbt大撚晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞