寬頻拉線

36 回覆
0 Like 1 Dislike
基本上有 100M 以上嘅固網覆蓋係唔會考慮
用mesh router
其實有樣嘢叫Powerplug, 已經有20年歷史,如果現有屋企,唔需要再拉線,可以經過屋企嘅電線,走到唔同嘅房間,好似你嘅case,你買一套Powerplug, 就可以將書房嘅寬頻帶到去個大廳度,我自己用咗好耐,不過我係將大廳嘅寬頻,帶到唔同呀房裏面
下次醒目,但上次佢搞到好夜,我都唔好意思。
唔係唔係,係上手整左係書房,我搬入去之後(6/7年前)即刻轉寛頻出廳,個師傅整左一輪整到,但我懷疑係個時搞衰左搞到拉唔到第二間。

所以之後我試過轉寛頻都再拉唔到,轉唔到公司
你依家條線可以去到書房但去唔到廳呀MA
果位巴打應該係叫你寬頻直接擺返係書房, 再用HOMEPLUG 帶返出廳
咪傻,有穩定光纖唔用用5G
你誤會左,6年前整到出廳,但之後要想轉寛頻就再拉唔到線。
想請教下
如果拉線落Router,其實條線既質素有冇影響?定供應商啲線已經ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞