MIRROR 12家白卡毒唯圍爐區(玻璃心慎入)(323)

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
warrior
加拿大就可以播warrior
最friend竟然係答王勁
好似佢啱啱出道個時係答 LM AK
以為佢依家會答牙虎 點知係牙勁
呢個我都有啲surprise
原來同勁frd左咁多
長老們嘅愛
Warrior 真係好好聽 好高質 Never give up
我又唔太surprise
兩個個背景都似
關於做戲
- 原本同印仔三月中開劇 係教育界故事 而家未知幾時會開拍
- 一開始已經好鍾意劇本 同爸印都笑到嘰嘰聲 但出街效果比想像更好
- 做Never嗰陣自己有搵唔同角色做參考 亦有問身邊嘅人例如爸印同戲劇老師 導演都好快幫佢入到戲
- 花姐難得地讚佢做得唔錯 沾沾
- 覺得自己都係樂觀嘅人 同never唔同

關於跳舞
- 當初玩造星係因為喺dancer方面入咗迷茫期 又有朋友叫自己參加 所以就探索下自己
- Form 4開始跳舞 明明係annual dinner嘅無厘頭表演 點知一跳就愛上
- 舞蹈令自己搵到方向同追求嘅目標 建立咗自信 個人踏實咗

關於唱歌
- 自己比起唱歌鍾意做戲 造星表演太突出令自己對唱歌有陰影 但而家好咗啲 自己排舞蹈>做戲>唱歌
- 覺得自己未係時候solo 雖然隨住學唱歌/做戲把聲變化大咗但覺得未夠
- 如果solo想做啲情緒化啲嘅表演 可以傳遞到感情 希望可以幫到人正視自己情緒 甚至同情緒病有關(呢段講到1999 蕃b見字自己再組織下)

工作以外
- 好鍾意打機 以前可以打到廢寢忘餐 而家少咗時間但打住機都覺得好relax
- 呢排鍾意行山 親親大自然 喺大自然感受到力量
- 皮皮嘅由來 聽咗好多次 唔再覆述
- 咁多仔仔入面同王勁講心事最舒服
- 過咗疫情最想去旅行 想去體驗唔同文化仲有人與人之間嘅交流

大致係咁
關於做戲
- 原本同印仔三月中開劇 係教育界故事 而家未知幾時會開拍
- 一開始已經好鍾意IT狗劇本 同爸印睇住都笑到嘰嘰聲 但出街效果比想像更好
- 做Never嗰陣自己有搵唔同角色做參考 亦有問身邊嘅人例如爸印同戲劇老師 導演都好快幫佢入到戲
- 花姐難得地讚佢做得唔錯 沾沾
- 覺得自己都係樂觀嘅人 同never唔同

關於跳舞
- 當初玩造星係因為喺dancer方面入咗迷茫期 又有朋友叫自己參加 所以就探索下自己
- Form 4開始跳舞 明明係annual dinner嘅無厘頭表演 點知一跳就愛上
- 舞蹈令自己搵到方向同追求嘅目標 建立咗自信 個人踏實咗

關於唱歌
- 自己比起唱歌鍾意做戲 造星表演太突出令自己對唱歌有陰影 但而家好咗啲 自己排舞蹈>做戲>唱歌
- 覺得自己未係時候solo 雖然隨住學唱歌/做戲把聲變化大咗但覺得未夠
- 如果solo想做啲情緒化啲嘅表演 可以傳遞到感情 希望可以幫到人正視自己情緒 甚至同情緒病有關(呢段講到1999 蕃b見字自己再組織下)

工作以外
- 好鍾意打機 以前可以打到廢寢忘餐 而家少咗時間但打住機都覺得好relax
- 呢排鍾意行山 親親大自然 喺大自然感受到力量
- 皮皮嘅由來 聽咗好多次 唔再覆述
- 咁多仔仔入面同王勁講心事最舒服
- 過咗疫情最想去旅行 想去體驗唔同文化仲有人與人之間嘅交流

大致係咁
Recap 下半節
無乜特別 都係講自己以前好驚唱歌 依家唔驚
覺得未ready solo 之類
但有啲特別係主持問如果有solo想要咩idea
蕃話情緒化演繹 大概係hurt and comfort / 情緒病相關主題
閒時會打機 同埋依家開始鍾意行山

好想瘋狂行山捕獲牙蕃
蕃講嘢叻咗好多啊真係
以前仲feel到好毒好唔自信
依家識得包得好正面咁兜返話樣樣都鍾意都想試
好叻
solo路線嗰度都仲係1999
但整體來講都已經好咗好多
其實我大概get到佢想做咩類型嘅solo
的確好難表達
感覺大概係佢同蕃嫂跳個啲sensual d 嘅嘢
不過如果真係咁出 肯定非主流 唔會hit
由佢一路solo嘅items都估到係比較expressive
同身心靈有關 會有啲improvisation嘅啲嘅嘢
但你啱一定唔係主流
皮皮嘅加拿大fm94.7訪問
近況
本身月中開始拍新劇
因為疫情關係 所以都未定開工日期
依家就喺屋企自我隔離 因為都驚惹到肺炎而影響到時拍戲
所以依家多咗喺屋企溫習關於套劇嘅嘢&做相關功課

新劇
會同Stanley一齊拍一個圍繞教育界嘅故事

It狗相關
冇諗過出街後會咁受歡迎
當時同lokman Stanley睇劇本會睇到笑
冇預計到觀眾睇劇同佢哋睇劇本個反應好似 覺得好開心
連花姐都有讚佢做得唔錯 下次繼續努力
而花姐平時好少讚人同讚皮皮
果時皮皮開心到好似啲俾人讚嘅小朋友咁
「嘰」一聲咁笑咗

揣摩角色係靠上drama class同睇好多戲搵ref
因為Never好奇特
所以諗點去演never嘅時候拎咗啲阿愁嘅嘢 又拎咗自己少少
仲有問Drama class老師
同「大大力」問lokman stanley

It狗第一場戲好緊張
但好彩導演在旁指導 俾佢放膽做好多嘢
而且唔會當皮係新人 會好respect咗同皮傾好多關於劇情&角色嘅嘢
令佢入戲可以入得自如

個人偏向樂觀定悲觀?
劇中never係樂觀地悲觀
而現實嘅皮皮係樂觀行大部份
悲觀嘅時候會匿埋自己handle
對人會樂觀好多
同never好唔同

點解參加造星1
本身讀management出身 當時做緊dancer
但處於低迷期 未搵到方向 唔知自己應該教班定做show
咁肥仔ak問佢一唔一齊玩造星
就去試下搵下自己

學跳舞原因
F4有annual dinner 每班要出一個表演
皮皮果班就推咗幾個人(包括佢自己)出嚟表演Mj舞+踢板
就由呢到開始接觸跳舞
而且發現跳舞可以抒發情緒 所以就開始慢慢學

入行最大轉變
入行前比較睇唔清自己嘅要求 前路同方向
入行後反而肯定到自己價值 目標同方向
令人好清楚了解自己需要啲咩
又因為習慣咗要面對唔同壓力 而建立到一直都冇乜嘅自信
個人都踏實咗

唱歌與做戲嘅選擇
入行果時鐘意做戲多好多
因為星1唱歌表演留下唔好嘅回憶
所以一開始連唱團歌live得一句都好驚
但因為唱跳做戲相通所以慢慢鐘意返
當然最鐘意都係跳舞
依家3方面都鐘意 但要分就跳舞>戲劇>唱歌

Solo
覺得自己未係時候出solo 因為project把聲好沉同好冇tone
所以依家慢慢改緊口型同tone 裝備緊自己
覺得ok咗會同花姐講
如果出solo
因為覺得自己喺表達情緒果方面(e.g. 受傷了/caring)嘅表演做得比較好
所以會想出可以表達/傳遞到情緒嘅solo
E.g. 情緒病相關 希望大家可以正視呢啲問題
我呢part唔太聽得明 可能會理解錯

平時工作以外如何放鬆
細個打機可以2 3日唔駛瞓
依家都好鐘意打機 可以relax到
雖然花姐唔鐘意佢哋打機
而最近鐘意咗行山 接觸大自然 可以獲得力量
個人會舒服 開朗 精神咗

點解叫皮皮(fyi仲有人未知嘅話)
喺Studio train緊做dancer嘅時候 有次專心睇playback 搞到其他人叫極佢佢都唔應
佢嘅朋友試咗好多唔同嘅名(e.g.粉皮 牙粉)咁叫都唔應
叫皮皮先應機 所以就叫皮皮了
本身係close fd咁叫 但去到後尾已經普及咗

Mirror中關係最好
每一個都好close
最特別嘅係Alton 會同佢講沉重心事/唔舒服嘅情緒/問題
雙方都覺得同對方講呢啲好舒服

疫情完結後想做乜
好想去旅行
感受唔同國家文化&人際關係同香港有幾唔同
睇下大自然
原來日夜尸已經打咗 撞機了對唔字
印&皮老尸?專心唔到上堂啵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞