數碼暴龍VB討論區(14)

170 回覆
1 Like 0 Dislike
【資料整合】活力手環新產品整合

活力手環來年會推出多款新產品,包括新機體、Dim咭、BE咭等。

1. 總共會推出四款新機體

a. 第三代活力手環「活力手環數碼佩章-VV-」(冇錯係兩個V)

i. 預定喺2022年秋季發售
ii. 將會正式歸入數碼佩章系列第二代手環
iii. 新增「訓練次數」數值,同獎盃數量分開計
iv. 薄過第二代手環大約10%(即係從原本15mm變成13.5mm左右)
v. 有IPX4生活防水外殼(即防濺程度)
vi. 支援全新BE咭(未知會唔會限定係數碼暴龍crossover其他角色嘅BE咭)
vii. 支援全部舊世代Dim咭、VBM咭
viii. 取消Dim咭與手環嘅連繫
ix. 可以用micro SD咭更新手環嘅軟體
x. 有配對功能,可以進行網上二對二對戰(未知道係主機定係專用app)
xi. 專用App會定期舉辦官方對戰大會

b. 25周年紀念版第三代活力手環(復刻數碼佩章系列)

i. 其餘細節同上
ii. 錶帶有多款顏色選擇,而且長啲
iii. 本機及錶帶似乎有實色同透明色嘅款式
iv. 往後亦會積極推出新款式嘅交換用錶帶(包括活力手環BE)

c. 第二代活力手環人物版「活力手環BE」

i. 好大機會係同「數碼佩章-VV-」規格完全相同
ii. 將會正式同數碼佩章系列分家
iii. 有IPX4生活防水外殼(即防濺程度)
iv. 支援全新BE咭
v. 支援全部舊世代Dim咭、VBM咭
vi. 可以喺主機上進行二對二對戰
vii. 取消Dim咭與手環嘅連繫

d. 第一代英文活力手環「活力英雄」

i. 附送Dim咭脈衝都市(脈搏獸
ii. 分別有藍色及黑色錶帶版本、仲有亞古獸加布獸特別版Dim咭連手環套裝
iii. 支援全部舊版日本版Dim咭

2. 新推出嘅舊世代Dim咭(包含17隻數碼精靈資料)

a. Dim咭-V3-潛行獸&龍蛇獸(數碼暴龍幽靈遊戲系列)

i. 產品發售日預定為2022年8月6日
ii. 潛行獸會係幽靈遊戲第四隻原創登場嘅數碼精靈,根據Dim咭資料佢得一個進化體:氣墊潛行獸

b. 英文版Dim咭(暫時公佈會發售唔係特別版嘅Dim咭頭三個套裝)
i. Dim咭套裝第1期「火山脈拍&暴雪獠牙」
ii. Dim咭套裝第2期「無底潮汐&砂塵巨人」
iii. Dim咭套裝第3期「密林隱士&新金帝國」

3. 新世代Dim咭(包含嘅數碼精靈資料數量會由17隻增加到23隻)

a. 伽馬獸Dim咭(包含究極體進化綫)

4. BE咭(由於實在唔係數碼暴龍情報,所以會跳過介紹)

a. 數碼暴龍活力手環正式加入數碼佩章系列,亦正式同「活力手環人物版」分家:Dim咭為數碼暴龍專用;BE咭繼承VBM咭並正式加入除咗特攝以外嘅動畫作品。
Thanks 迪路巴

如果手環(a) 同 (b) 完全一樣,點解唔買 (b) 有透明色 !!!?

回覆SPAWN IV巴打:

睇宣傳品似乎有暗示25周年版係復刻初代暴龍機而唔係其他動畫衍生嘅數碼佩章,所以定位應該比較畀大人玩而唔係畀大眾細路,加上錶帶都特登係整長咗,定價同定位應該都非常唔同

活力手環其實都係想吸新血,而呢個25周年產品就係設計嚟吸你同我嘅血(希望出迪路獸dim咭,已經等到嚴重躁底
有冇巴打打算訂?
個款有少少肉酸 睇定啲連機仲有咩dim 先
729先開訂?咁有排啦慢慢諗
諗緊紅定灰好
點解咁樣衰
應該係墨綠色?

其實係跟返初代暴龍機「數碼暴龍」嘅顏色,所以係磚紅色同海軍藍色
唔怪得我都覺得有少少似以前啲磚頭機
咁又幾有心思
可以睇我個post,入面有高清嘅圖同規格架
好 睇左
明白

如果25週年版玩返元祖大大粒點陣圖,我應該會乖乖地課金。不過睇定D 先都係,好玩既就 shut up and take my money
我覺得都係簡單copy返初代數碼暴龍20周年復刻版嗰啲嘅進化綫,然後整做dim咭咁
應該會係黑白大粒點陣圖
tamagotchi smart 都係咁
番炒再番炒
不過都係會買
新錶減厚度 有啲興趣
請問第三代手環開始訂未?
就講就有
呢個係要買晒兩隻?
一機兩帶
另外點陣圖dim同限定色紙

順帶一題
官網話點陣圖dim之後會散賣
如果為dim但覺得錶帶唔靚嘅人可以等下先
請問邊度有得訂?
係咪因為整體防水機能強化左所以定價都有相應提升
啲dim會散賣咁我等散賣算
比較鍾意dim card果種卡仔款既包裝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞