如果你諗唔到消廢劵點用,不如用58蚊支持下呢班香港漫畫家

942 回覆
1303 Like 126 Dislike
可以去PNN FB問吓
佢地通常都會覆
多謝你
多謝你推POST
好cute
Push
其實係個平台少人睇漫畫
定係係網上睇漫畫嘅人傾向唔俾錢
其實PENANA本身重視小說多過漫畫既
OMAKASE算係實驗?形式咁運作
管理團隊入面好似無一個係做過相關行業
加上睇香港漫畫既人有斷層
對上連載既雜誌漫道係2014年收檔,OMAKASE21年先出,成7年空檔
反而呢幾年睇開網上漫畫既人肯課金多左
至於OMAKASE點解跑唔到出黎,除左宣傳,可能真係要搵下原因
定係唔夠漫畫燒時間
小說每日出貨量夠讀者可以燒一個鐘以上
成個penana既漫畫點嘔都嘔唔到咁多貨出嚟
漫畫十頁,兩分鐘睇完
係真係少左作品更新既,以前小金一個月更三篇
而家月更一篇仲無埋天國稅,呢期係少野睇D
但我發現好多作者既新話數,一個星期都唔夠OMAKASE訂閱既一半
好大可能係作者想睇既作品同連載緊既作品有所出入
畫就要畫你兩個星期
我有睇開墨說同歐子爭,佢兩個都係日更2000字。
真係日日可以睇半小時左右
其實可能啲漫畫家跟啲小說畫啲短篇/連載會比較好
我可以睇完一邊,睇另一邊
我覺得可能要搵一兩個每日更新嘅四格漫畫去充撐場面
EVEN 台灣政府HOST嘅CCC 都係同時得10套連載左右
https://www.creative-comic.tw/
仲要有好多係買以前出書作品上嚟擺
我覺得PNN同PNN嘅漫畫家已經好勁,CCC上年講緊上3000萬筆直
但PNN啲點閱數完全唔輸蝕畀CCC
只怪香港地,無一個為香港人著想嘅政府
幫推
個政府連以前紅遍成個亞洲既電影業都唔救
仲點會理漫畫
更何況個政府就係想毀滅曬D文化產物
所以我都,唉唔識講
其實仆街D咁講,有政府扶持係好,但都係唔健康
始終係「商業」漫畫,講到尾目的就係想有人比錢
政府有心做,同IVE合作開返動漫文憑,大型同人展肯平價租比搞手已經幫到好多忙,政府比返個土壤業界就夠
我而家睇到既係好多後生唔介意課金同人誌同VTBER,但就係唔想課比你漫畫
原因我都唔知,可能港漫打書比人印象太深刻,可能港漫真係唔夠日漫咁好睇,可能港漫真係賣得貴
而家香港既VTBER同同人插畫係好誇張
上年VTBER黎明期,已經有一個V可以一個月收4萬SUPER CHAT錢
扣左YOUTUBE個份都有2萬8

同人誌又係,風林火山個D大手,次次擺攤都要排隊先買到
仲自己搞網上直銷幫其他組織賣埋

所以我睇到既係香港人肯洗錢落動漫度
係要搵返個原因「點解唔肯洗錢落漫畫」先可以長遠解決個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞