行車證過期罰款

22 回覆
1 Like 0 Dislike
網上睇有部分就話罰$450
有部分就話$320
究竟係罰邊一樣?
$320,試過續咗牌未痴張新嘅上去,就係咁啱中road block,真係好邪
行車證過期泊喺街. 可以抄乜
570 code 33
沒有展示有效行車程
屌...呢條法例. 即係所有車主年年都會犯法. 只爭在佢抄唔抄你

1. 我忘了汽車的車輛牌照已經過期,過了幾天後才續領牌照。在那幾天內,我只是把汽車停泊在停車場,沒有開上街。我有沒有干犯任何罪行?
在那幾天內,大概沒有人會注意到閣下的汽車的車輛牌照已經過期。但從嚴格的法律角度來看,《道路交通(車輛登記及領牌)規例》(香港法例第374E章)第25條規定:「任何汽車不得在任何道路上出現…除非該車輛的有效車輛牌照展示如下…」。「出現」一詞表示在道路上停泊(不一定要駕駛)一輛沒有有效牌照的汽車,已足以觸犯有關法例。再者,根據《道路交通條例》(香港法例第374章),「道路」一詞的定義極其廣泛,涵蓋幾乎任何地方(包括停車場);而同一條例第118條則訂明,幾乎所有根據該條例訂立的規例,均適用於私家路,一如其適用於道路。因此,閣下已觸犯了《道路交通(車輛登記及領牌)規例》(香港法例第374E章)第25條。
點會年年都會犯法? 你過期前續咗 + 貼上車咪冇人抄到你
全中 就要code 33
至少唔會入停車場抄牌咁癲 都安全既
啱 到期前4個月都可以續添
中咗其實都衰on9
最ON9係你沒行車證反而唔抄
冇啊屌 沒有老母
你唔可以過期前續行車證嘅咩
當然可以 仲可以提早四個月
我比人捉過
好似係320+450

我嗰次過左期幾日偷雞揸出街,行行下架A6格仔車喺我後尾,跟住開咪叫我行埋一邊,話scan到我車牌見到行車證過期
真係唔知原來咁都可以捉到
唔撚係啊麻?幾耐前歷史?

上年9月左右
而家Scan車牌快過驗孕即知
牌費過期、車主停牌、過期牛肉乾...etc
私家路 = 私家車位?on9
26 貼左出黎 佢搵唔到睇唔清 一樣可以告
我都試過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞