移民潮之二: 香港機場過去21個月走左32萬香港人!

32 回覆
26 Like 3 Dislike
1. 回顧
上一篇: 移民潮:香港機場過去18個月走左20萬香港人!
Link: https://lihkg.com/thread/2850164/page/1
上一篇曾經提出預測 (#152):“宜家應該仲係第一波(Innovator)同埋第二波(Early Adopter),後面仲陸續有黎。”

2. 現狀
根據最新數據,過去3個月移民人數顯著上升,如下表:

3. 分析及展望

根據現有數據及Rogers' innovation and diffusion framework理論 ,不難推斷今次移民潮已經正式進入第三階段 "early majority"。目前移民潮主要受2個因素影響,包括1) 2020年香港國安法,以及2) 2021年香港面對疫情的路線之爭(清零 vs 共存)。

展望未來,2022年第二季度香港特首選舉亦會對於移民心態有所影響。基於現有資訊,目前有兩個假設:

A.樂觀假設 - 新特首由溫和派上台,施政重點轉為經濟及民生。在此假設下,港人移民意願將有所下降,移民潮頂峰可能會在2022年下半年到來,2023年開始逐步退潮。預計總移民人數約75萬,占香港2019年中估計人口之10%.

B.悲觀假設 - 新特首由強硬派上台,施政重點繼續係“與人鬥其樂無窮”。在此假設下,將會進一步刺激港人移民意願,移民潮頂峰可能會在2023年-2024年到來,並且延續較長時間。預計總移民人數約150萬,占香港2019年年中估計人口之20%.

4. Disclaimer
本人政治中立,僅透過數據及科學研究發表分析及預測。本人發表的文章若提出批評,旨在指出相關制度、政策或措施存在錯誤或缺點,目的是促使矯正或消除這些錯誤或缺點,循合法途徑予以改善,絕無意圖煽動他人對政府或其他社群產生憎恨、不滿或敵意。

5. Reference
David Webb: https://webb-site.com/dbpub/hkpax.asp?t=1&p=1&f=0
Filter:
Passenger Type: Hong Kong Resident / 淨係計香港人(有身份證,唔計遊客)
Port: Airport / 淨係計機場(唔計其他口岸)
Net in-out / 數字係“淨流出” (出境減入境)
爭咗個cls假設: 北泡式鎖國
本身計畫24個月先出第二篇,
不過過去3個月數字真係升得好快
好彩仲有“一國兩制”
又咁講,應該有好一部分係頂唔順防疫措施/前排香港爆得太勁所以暫時離開
我都好想知呢一部分佔整體離港既有幾多
Good 明智嘅選擇
呢個睇24個月,36個月data 就知
香港人 齊上齊落
一齊走
尤其係踢左保果D ...
要睇跟住落黎會發生咩事...

其實我估到移民人數會向上,
但係都估唔到過去3個月上得咁快
近呢幾個月好多人郁
始終要時間準備
今年應該係BNO人要走既高峰

唔走既就預左世代共享大灣區榮耀
Yes ,商界都頂唔住
Yes,樂觀估計就係今年嘅年底到高峰
2月同3月發生咩事?
走得咁勁
Nice
傳聞強檢

封城禁足
但過左高峰都會陸陸續續有人走
有人走本身唔係問題,但走親都係社會上勞動力既主力先大鑊,同埋有條件走既都係本身搵到d錢個班

唔知有冇走既人既年齡分佈,如果有應該好誇張
大陸評論:共存 = 躺平

香港做緊 sit up
全民強檢
好多外國人即閃
鬼佬其實走左好多
全世界都開放曬,個對比愈來愈大
邊個想坐監
Yes ,過左高峰就係late adapter 同埋 Laggards 。

香港年齡分佈要等政府統計,如無意外會越黎越悲觀,變成倒金字塔結構,上面一班老人家
Agree ,其實呢個傳聞真係多鬼餘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞