[畫鞋] 畫咗JOJO個吉良吉影落鞋到

82 回覆
338 Like 10 Dislike
Hi,又係我

今次喺Kyrie 6上面畫咗JOJO不滅鑽石嘅變態手控吉良吉影
同佢嘅替身Killer Queen
佢一反傳統反派嘅套路
淨係想避戰做普通人呢下好吸引人
如果唔係得閒想斬下人隻手嚟丁,佢真係黃金單身漢

今次全對鞋畫滿改做佢嘅配色
鞋頭一片過太寡,拍埋鞋身個圖到顯得勁失衡
所以打直畫咗吉良吉影條呔嘅花紋上去
為咗夾返動畫feel,純色位上咗2D style嘅光暗陰影

內側想keep返個細剔表明NIKE身份
所以用佢嘅能力第三爆彈做idea
畫咗用緊能力縮細咗爬緊出嚟嘅佢同招式名

鞋踭同塊魔術貼帶本身有個凸起logo
用剪鉗剪走大部份先,再打磨返平滑
先可以開始畫嘢

對鞋原本係咁樣 :

講啲對JoJo嘅感想
不滅鑽石喺我最鍾意嘅一部
一反星辰十字軍嗰種日漫浩瀚嘅大冒險
大Boss唔係老土嘅大奸大惡要毁滅征服全世界
反而淨係集中喺個小町
吉良吉影係咁想走佬/令主角唔好再追查佢

而且呢部亦係最強調黃金精神嘅一部
比起第一部一喬完美無瑕聖人咁
呢部所有人都有缺憾,就好似現實世界咁
都會貪婪自私、有性格問題

但遇上真正嘅邪惡嗰陣
每個人都會挺身而出
唔同前三部嘅宿命論,帶出唔止係俾選中嘅人先有黃金精神

第一部Opening動畫一喬手指太陽象徵黃金精神
而呢部opening 3都有杜王町所有人一齊指向天空
集合眾人之力將天空染上金黃色
係最貼地嘅黃金精神
無記錯係唯二有指向太陽畫面嘅op

煌めき導く町 たぎる黄金の“Spirits”それは果てしない絆

光輝引導小鎮,高漲的黃金“精神”,那是不會終結的羈絆

別れの時さえ砕けぬ意思で

用那離別之時仍不滅的意志

交わす勇気が生む讃歌

交錯的勇氣生出的讚歌

最後期待第七部可以動畫化
俾JoJo系列最有魅力反派大總統出場
同鋼鍊個大總統一樣霸氣+堅守自己嘅信念
吾心吾行澄如明境

Sor for長氣,身邊無乜人睇JoJo平時講完都無人明

——————————————————

如果覺得唔錯嘅話,可以支持下小弟
Follow返個ig : yauyau_jy
http://www.instagram.com/yauyau_jy

不定期會有改鞋嘅post/story
JoJo正
但畫風太獨特搞到太多人未必接受到
Killer queen 係個Nike logo到出黎幾正
一早已follow樓主哎豬
有follow 開你ac
雖然今次唔識欣賞Jojo
但好有立體感
g 持
補啲過程圖

個鞋踭用剪鉗剪走大部份先
再用電磨去磨滑佢

魔術貼都係一樣玩法

金色要油大範圍好難均匀
加上膠面唔可以油太多層
鞋舌個logo都係
所以做好遮蓋直接用噴槍

鞋脷係咁重複畫骷髏頭

淨係呢面個圖已經用咗咁多色
真,推介完個個都話個畫風怪,所以唔睇
靈光一閃,發現幾夾
多謝
你個id仲要叫承太郎
多謝
本身無諗過全對做2D效果
整完魔術貼個金色覺得一片金怪怪地先開始plan
正呀
已射
下對鞋嘅預告
但唔知拖幾耐先整得好
好正
掂到對鞋會唔會爆炸
吉良吉影只想平靜過生活
隻killer queen型到癡線
會唔會畫埋露伴
za WARUDO
掂完直接好似執底褲嗰個咁
炸到灰都無
個人覺得係咁多部最型嘅替身
閪面貓
有諗過,預想中會有一大忽係寫滿字扮開咗Heaven’s Door
但都係幾對後先會整
下兩對想整徐倫同大總裁先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞