奉勸所有想 轉行/做 programmer嘅人

46 回覆
44 Like 3 Dislike
有D公司緊係,開發左套野,隨時又可以cut人手
分分鍾老屎忽一個咩都唔識人工高過幾個IT仔
做IT 需求又唔使太大,一部電腦一個位已經OK
加下呢個仆街肺炎,更證明到,做IT 隨時Office都慳鳩番都得
不過都係個code IT無咁簡單
唔係話識咩loop幾loop 加加減減就入到行
背後network又要識D 咩柒野都要識
識死一隻language 又會outdate. 基本上IT 永無止境
同埋老撚左40幾50個時升唔到真係仆撚得街,比人炒柒左仲撚慘
人地見你咁老,真係搵定保安都得.
加上做得IT 好撚多好撚毒, 日日對電腦 日子耐左個樣點都變到好撚頹.
所以唔好成日講咩IT 好pay.好撚想做
地盤夠好pay. 點解一樣咁需求大
無邏輯思考能力嘅人真係唔使諗入software engineering。
IT support應該無問題。

職業病:無邏輯嘅人,一係唔屌,一屌就屌到佢反艇。
真係轉到做dev嘅人根本唔使人教
頂多係要人提點下有咩做唔足
唔知有冇人認同 但一向覺得 啲environment真係比狗裝 裝倒由自可 裝唔倒真係全日google都未必搞得掂 全日唔知做咗咩

利申:而家支持正版
但細個玩翻版 可以為咗隻game搞十幾個鐘
啲fd玩十幾個鐘都得 搞十分鐘都唔願 仲話想學寫code

其實呢啲野 就可以睇得出 啱唔啱做programmer
要人教嘅根本唔啱做 其實好多人google用咩 key word都唔識 好on9
小學都有教揾句子重點啦
Programmer係畀狗做
成日畀人催,同時又幾個pj係手
唔使旨意準時收工/做完手頭上嘅嘢

同sales跑數冇分別
只係sales靠把口,曲狗靠對手
淨係學program 普通web dev 其實都唔會用度algorithm
問嗰條友有冇認真諗過
想好奇下bootcamp撚識唔識改JAVA_HOME轉jdk version
未讀過 想知會係去到咩深淺
學programme, 最緊要有一顆幫人幫自己偷懶既心

整個車輪出來大家一齊更懶
都係先決條件嚟嘅
其實咩情況會用 學完 做web冇用過
好hea 日日準時收工 返工時間咪扮吓緊張 做緊做緊 實際上邊個知要幾耐fix

wfh淨係今日都唔知做咗有冇2個鐘野

不過我應該低過市價唔小 差唔多想走
其實我嗰間 bootcamp 每兩個月就有一次同埋啲畢業生一齊 Facebook live/open day,岩岩先上星期六做咗次
好奇的話,可以問我哋,唔駛估估下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞