應唔應該開口問上司收錢?

255 回覆
894 Like 34 Dislike
上司想買啲電子野 佢見我屋企附近有電腦商場
就問我可唔可以幫佢買 咁我都無乜所謂就放工幫佢買左
買左$308有收據 第二日俾左佢
之後一齊去左間中檔餐廳食飯Lunch set $98-208都有
我唔想食太貴 所以叫左個$108 咁佢叫左個$168
埋單嘅時候 連埋餐飲加一就岩岩$32x 上司俾左錢
之後佢話 “差廿幾蚊 尤得佢啦 當係唔該你幫我買野”
我當時好迷惘 雖然張單個銀碼係仲多左廿幾蚊但我只係食左$108
到底佢係唔識計數定點 我本身都諗住算 但佢仲要講到係佢俾幾多 唔同我計較咁
應唔應該開口同佢講 佢可能以為喺我倒欠返佢
你講左會好大獲
On9先唔講
你唔好咁饑渴

因為唔講你成日諗住重辛苦
正評 講
負評 算
叫佢幫你買返幾千蚊野
同佢講 件野$6xx
俾翻餐飯錢佢,再俾翻件野張單佢claom
我梗係知係曲
你除左含撚仲識咩
係上班台問點開口講
你又淨係識答啲含撚吞精 真係on99
你請上司食飯係應該,所以打和
你快d 俾番廿蚊俾老細啦
如果你講,預咗係公司冇運行
嗰少少唔好咁計較啦又唔係差嗰幾十蚊等開飯
佢唔係老細 係我 senior 但連 appraisal都唔係佢寫
擺明當你on9
當刻應該講
依家過左就唔應該講
佢係咪慣犯?
平時對人點?
其他同事有冇試過同樣情況?
你肯唔肯定佢係有心?
其實好難聽完你幾句就答
不過原則上都會建議你問佢拎返,錢銀嘢均真啲好
但係點樣去take action, 呢層你有冇咩information畀到?
呢d仆街明屈你
唔想佢搞鳩你就唯有硬食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞