鄰居爆水管 浸到屋企[求助]

18 回覆
1 Like 7 Dislike
同層鄰居屋內爆水管,浸到我屋企,木地板浸晒水,依家開始發黑…範圍都大…
請問如果成個地板換,通常claim唔claim得足…除咗搵裝修師傅報價,仲洗唔洗搵啲政府部門/公正行再睇
另外,因裝修期而需要搬走,額外住屋及傢俬搬運+存倉費有冇得claim ,定要自己負責
好苦惱有冇高人可以指點迷津?
隔離屋同你有無買家居保?
claim個鄰居
如果有家居保就通知公司由公司同對方DEAL
我唔清楚隔離屋但自己就冇…
直接敲門問佢有無家居保啦
有嘅話叫佢即刻報保險同俾保險公司聯絡你 無嘅話叫佢準備籌定十幾萬
問隔離屋有無買 記得錄音
佢話無就要直接問佢點賠
真!上次我對面屋都係咁。我好嬲要報狗,佢話只要路報狗咩都做。我就中出佢老婆1星期加埋賠償。又食又拎幾開心
真!上次我對面屋都係咁。我好嬲要報狗,佢話只要路報狗咩都做。我就中出佢老婆1星期加埋賠償。又食又拎幾開心
一定claim唔足 保險會話只賠浸黑咗嘅面積 仲要計折舊率
保險無好人
如果係交樓原裝地板
可以報火險

當然都會計折舊
搵相熟師父幫你
E D其實有標準SOP
自己有買家居保
你有買家居保,就claim自己個份,自己家居保險會追隔離屋

自己冇買家居保險
1. 通知管理處有單咁既野,理論上管理處會代通知隔離屋
2. 記低所有損失,時序,通知隔離屋要你要裝修翻damage to claim 佢mobilisation cost(可以未有銀碼)
3a 若果隔離屋合作,就list 翻所有loss 同cost俾佢,簡單啲就將所有報價同酒店訂單俾佢,同佢negotiate 銀碼
3b 若果隔離屋不合作,就需要聘請測量師,就依個事件造成嘅損失進行估算,再去小額錢債法庭告佢
3c 若果隔離屋有買家居保險,做翻procedure 3a,保險公司會委派公證行過嚟睇,其間咩都唔好攪
4. 若果對賠償金額有唔滿意,建議行procedure 3b

可索賠損失一般包括,direct damage, potential damage due to water leakage, repair cost, mobilisation cost due to repair, expert fee

一般,保險公司會賠得少過你實際支出,所以睇你自己點睇,唔滿意就small claim

最後,成個過程文件係好重要,時序,相片,記錄,缺一不可,同埋建議你,係成單嘢係保險公司/專業人士到之前,就咩都唔好整住,因為啲人成日都會話,係你攪到,所以xxxxxx,同埋計唔到個damage

成個過程,你預快既1-3個月,慢既就1.5年
多謝各位有心人嘅回覆小妹感激不盡
都知道自己有機會要貼錢,就算賠幾多地板點都要整所以都想了解多啲,同埋都知衰自己冇買到家居保希望件事可以盡快處理到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞