樹仁 社工 如何?

35 回覆
1 Like 0 Dislike
想知樹仁社工 口碑如何?
Interview 又係點?
樹大
樹大

樹大好似真係麻麻 但如果純粹講佢呢個programme 如何 又點呢
做社工出嚟害人

如果你想將來做社工,最緊要讀一個香港社會工作者註冊局認可嘅課程
樹仁同另外幾間有社工課程嘅U一樣,都係認可課程嚟嘅
可能有啲人會介意樹仁個名喇,但聽係社福界做嘅朋友講,NGO啲老細唔係太睇邊間U畢業,反而好睇重實習表現
社工喱行前景本來就唔太好
仲要讀樹大,你自己諗啦

入樹大 悔終生
OU恒管更稱心

[2017]樹 大 弊 病 一 覽
https://lihkg.com/thread/293431/page/1?ref=ios
但我想知 樹仁社工係行內個名又如何? 同其他U比又係點?

同其他u係點? 帶得簡你簡其他u定樹仁 你自己都識答

同其他u係點? 帶得簡你簡其他u定樹仁 你自己都識答

有*

如果你想將來做社工,最緊要讀一個香港社會工作者註冊局認可嘅課程
樹仁同另外幾間有社工課程嘅U一樣,都係認可課程嚟嘅
可能有啲人會介意樹仁個名喇,但聽係社福界做嘅朋友講,NGO啲老細唔係太睇邊間U畢業,反而好睇重實習表現

邊間畢業點會唔重要

點知實習表現?睇成績表?
SWA 兩皮起薪
唔知你笑乜啦

讀書既野個個目的唔同

政府工就全基本上係大學都一視同仁
升學就睇hon 話知你hku 定樹仁開大

理論上 係樹仁讀到first hon個人認為會比其他u既first hon更勁

因為樹仁成績唔拉curve
過到3.5條線做first hon姐係你超過有一半學分係拎A 4.0

而拎A係85分以上

利伸: 樹人

拿講真
你入到樹仁已經全港最叻既頭兩成人

而社工呢 要考牌
考牌即係專科
讀專科自然多錢同埋有名譽 可以做專業人士

所以我咁樣講啦 樹大社工一定係好架喇
最多輸比港大醫學少少
我係你一定狗沖
其實我係岩岩Ive 社工hd 畢業既(cgpa 3.34/4.0),而其他大學又無offer既情況下打算搏下樹大,因為聽唔少人話樹大社工好,所以想試下,但要讀4年
唔好讀社工喇 最憎社工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞