從小我阿媽就教我,沐浴露係要日日用

332 回覆
8610 Like 567 Dislike
唔出街一日半日唔沖,非夏天都還好
你平時用洗手梘液沖涼?

中學開始轉用番梘,覺得乾爽好多
沐浴露好多時沖完覺得太潤,個人唔鐘意
真 歐洲長期得幾度-1x度根本唔會出汗
我近年轉用左沐浴油,解決左沐浴露沖涼洗走太多油脂導致皮膚痕問題
濕住好唔舒服喎
朋友 你返印度食蕉啦
我都係用梘

好憎沐浴露嗰種洗極都唔乾淨嘅感覺
同埋沖完有陣沐浴露味
好似出街俾人知自己用咩沖涼咁
有敏感濕疹,清水沖涼係會皮膚靚好多!
但係某些部位,腋下係會每日用沖涼液
皮膚屏障本來就包括油脂同益菌
除非油頭毒撚太多油要清走過多既油
一般人過度清潔反而皮膚會差d(壞菌益菌冚菌剷, 油脂清走曬令皮膚過乾)
如果唔用清潔劑只用水清潔身體就唔ok, 人類應該早就絕種左
邊個同你講清水洗面好乾淨?
同感,次次用沐浴都覺得洗幾耐,都係有層野漿住咁,好唔C伏。

梘,我會用沐浴球起左泡泡再擦身。

想問下用梘嘅朋友平時會點用梘沖涼?

同用開咩梘?

我只用十幾蚊有4嚿個啲cheap梘
用埋黎洗面。
點解唔買塊靚啲?洗面唔好慳
其實呢幾年黎都好少用沐浴露,就咁用水沖就算,同以前都無乜分別,無乜臭味,但洗頭就一定用洗頭水
其實我都會用洗面膏,但洗完,又係覺得有野漿住。
所以會用梘洗多次,咁先覺得C伏,爽返。

有時就唔用洗面膏,直接用梘。

本人:有濕疹底,但面算ok冇疹, 間唔中先會爆1,2,粒瘡。
由細到大都有濕疹,唔用得沐浴露,大左養成乜L都唔用,除左洗頭水。
皮膚好滑,體臭更加唔會有,真心覺得完全冇需要用沐浴露
Ching洗面膏已經好足夠,你咁樣對皮膚唔好,你如果真係覺得洗唔乾淨,可以試下一個禮拜去一次角質。去角質都唔可以過多啊

回答返梘個問題,我覺得最好用天然手工嗰啲,你有濕疹更加要特別注意
事實係用少d皮膚會好d
懶姐呢啲係
多謝指教
用得多出油更勁
你個frd弱智,個身肯定又臭又多菌,勸你唔好接近佢
我沖涼只會用沖涼液洗胳肋底,一支沖涼液一年都未用得晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞