[IT狗] 做Fintech好定創業好?

28 回覆
6 Like 16 Dislike
最近有份Fintech嘅工 搵我做server野 人工應該可以高2x% 前景好好 好多野學 但係就會好忙一腳踢 又要travel周圍飛

我而家份工嘅人工都接近30k 但係就唔多野做 仲有時間比我做freelance 有時仲可以偷懶唔返工

我黎緊仲想開公司做web+app+interactive嘅野 已經有啲相關嘅freelance做緊

如果比大家揀 會揀邊份?
[穩定有前景]
[hea工+創業]

我而家好苦惱 因為take左Fintech offer嘅話就無可能有時間做freelance 莫講話創業 但係前景又真係好好
做完fintech 遲下得閒再接生意?

到時就要辭左職先有時間做 而家份工就有時間比我一逗份糧 一路setup間公司

到時就要辭左職先有時間做 而家份工就有時間比我一逗份糧 一路setup間公司

做it 唔可以打死一世工,後果應該好慘
有hea工可以儲住cashflow setup係幾難得
問題係你點睇自己盤生意

做it 唔可以打死一世工,後果應該好慘
有hea工可以儲住cashflow setup係幾難得
問題係你點睇自己盤生意

以Fintech嘅人工 真係可以做到50歲就退休
份生意都有啲客源 但唔算多 都係試一試 所以好爭扎
香港做fintech食到頭啖湯 十年後就做大佬
巴打做邊範出身?前景
諗緊做si好唔好
香港做fintech食到頭啖湯 十年後就做大佬

係 不過就真係做到隻狗咁
巴打做邊範出身?前景
諗緊做si好唔好

基本上我乜都做過
而家做緊SI 無話好唔好嘅 好睇濟遇 做咩都好 只要有心做做得好 就會有人欣賞同refer
2邊都好吸引
Btw如果你無家室or老豆老母要養 我覺得玩startup會好d

係,樓豬應該好叻
可能睇年紀考慮la
連金融都科技化, 你玩晒啦。
間公司係有關payment既定有關investment既定其他?
根據你講法高2x%好似少左少少...
2邊都好吸引
Btw如果你無家室or老豆老母要養 我覺得玩startup會好d

係,樓豬應該好叻
可能睇年紀考慮la

要比唔少家用老母
年紀係考慮 但fintech果邊其中一個考慮去嘅原因係都係因為我後生 可以狂做
間公司係有關payment既定有關investment既定其他?

有關investment 因為我本身唔係ibank出身 所以出唔到太高比我 但係如果做得好 之後嘅加幅應該幾和味
2邊都好吸引

係,樓豬應該好叻
可能睇年紀考慮la

要比唔少家用老母
年紀係考慮 但fintech果邊其中一個考慮嘅原因係都係因為我後生 可以狂做
生意幾時都有得做
學野就唔係
連登仔實答你創業好

有關investment 因為我本身唔係ibank出身 所以出唔到太高比我 但係如果做得好 之後嘅加幅應該幾和味

比佢搵到個ibank出身,電腦野就冇你勁架la
到時公司可能又同果個人講,你it background唔夠好

到時公司可能又同果個人講,你it background唔夠好

做ibank果啲tech人嘅tech底好好架
我係有frd推介我 所以佢先信我得 呢個機會真係可遇不可求
生意幾時都有得做
學野就唔係

我驚過多兩年份人工高 又成三十歲人 未必夠膽放棄份工去創業
連登仔實答你創業好

So far都有人話fintech好 真係好難決擇
同你exactly 一樣處景 選擇左留係而家公司
有時間做freelance 同創業
同你exactly 一樣處景 選擇左留係而家公司
有時間做freelance 同創業

巴打可唔可以分享下?
幾耐之前決定? 而家咩環境?

做ibank果啲tech人嘅tech底好好架
我係有frd推介我 所以佢先信我得 呢個機會真係可遇不可求

驚唔驚做唔掂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞