香港流行音樂達人挑戰 2022

59 回覆
14 Like 7 Dislike
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe30IxmmfTtu3QUr0ZQQcKTfNWId2OIw_bHk3aNZ80R9fSenw/viewform

本挑戰分為10級

Level 1 - 簡單 9題 共12分
Level 2 - 普通 9題 共24分
Level 3 - 困難 9題 共36分
Level 4 - 硬核 10題 共64分
Level 5 - 瘋狂 10題 共80分
Level 6 - 極限 8題 共96分
Level 7 - 絕境 9題 共126分
Level 8 - 惡夢 11題 共144分
Level 9 - 煉獄 12題 共198分
Level 10 - 極黐L線不正常人類等級 13題 共220分
------------------------------
Total - 100題 共1000分

本挑戰係俾大家測試自己對香港流行樂壇嘅熟悉程度,所以建議憑自己記憶作答,唔建議上網翻查。
由於題目數量多,需時約30分鐘,而且做到後段會越做越難,希望大家有心機同時間先好進入挑戰

完成挑戰後,可以check下自己攞到幾多分,同埋記得記得睇埋題目解說!
就算遇到唔識答嘅題目,都請選擇一個答案,咁樣完成挑戰之後先會顯示正確答案。

由於題目越難越高分,所以過300分都唔錯㗎啦,過400分已經好勁,過500分係達人,過600分係神級黐線佬!

祝大家玩得開心之餘亦都有所得著!

by 香港音樂盒 @musichub.hk 版主
本挑戰嘅意念同形式係參考自 Xotarios (翊少) 嘅香港地理達人挑戰

Follow我地IG:https://www.instagram.com/musichub.hk/

有廣東歌版玩
後面好難
有572分
算勁
例如邊題
256分
Lm
好難呀屌你
垃圾題目
對作曲作詞個d好唔識
唔識都有五百幾分 算勁

ok 啦 不過冇咩八十年代之前既問題
出題人聽既歌唔夠舊
首歌最高pitch係咩 有冇人答到
唔撚知楊千嬅鐘意咩色呀
答完先記得佢個柒頭
紫頭閪
太多近十年既問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞