有無人想2023年過加拿大?

391 回覆
173 Like 32 Dislike
講下自己background,係香港畢業做左一年幾野,雖然都越黎越覺得香港呢個地方令人好窒息,但因為放唔低屋企人、各樣野,都對呢個地方有一定感情,始終都未決斷咁想execute移民呢個plan

隨住越黎越多衝擊我對呢個地方認知嘅野發生⋯⋯真係搞唔掂,係呢個地方越黎越壓抑,無辦法想像係度長遠嘅生活,考慮左一段時間覺得自己離開可能之後幾十年會生活得開心啲,想過加拿大讀一年grad cert, 連埋field placement咁申請PR

自己心目中想2023年走,比啲時間自己整頓呢邊嘅野,做最後想係度做嘅事,衡量過氣候、物價、讀書環境、發展機會呢啲因素,自己比較prefer多倫多,亦好大機會係自己一個人去,都想睇下before that會唔會都可以識到有呢個打算嘅大家,或者同樣諗住自己一個去嘅一齊討論下

會想開個tg group一齊傾,如果都有興趣,可以留一留有人互相扶持係一件開心事,過程裡面開心難過嘅野都可以分享呀
留名
都係諗住下年走 諗住年中 不過會用owp走先
除非ECA唔得 如果唔係好大機會都行stream B
加油
here
留名
大家唔介意可以留個tg呀始終想個group人數上有個限制,真係比到大家一齊交流到instead of太多message,thanks
Lm
留名
留名
lm
lm
過左黎可唔可以入去八下?

即係畢業左5年就只有stream A?
應該好多,1年就有PR
想問下十幾年前大學畢業,宜家4字頭,係咪冇希望

想去加拿大多過英國
STREAM A 讀DIPLOMA
https://t.me/+AVL0WLW3ZCNlNjU6

如果大家有concern留tg可以through link入~
都係想出年去多倫多又係好大機會自己一個
已經申請左owp
身在多倫多了
stream A無年齡限制呀~睇你願唔願意放低你而家嘅野
想去外國讀個master
過去17,18年錯失左太多野...
其實都無話每人都一定適合要幾時走呀(當然within 個scheme嘅period)~揀個最適合自己同最comfortable嘅時間就好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞