ive 資訊科技咩科比較有前景?

46 回覆
5 Like 10 Dislike
IT114103
唔好讀it114107
青衣,跟著柴灣。 其他果啲就差啲。。
t and n 以往的確係一科神科
代答: City poly大概3.7左右
CGPA 3.5 都大機UST CE / Bu Cs
咁應該可以升到city/poly
計過如果認真做FYP拎A-會有3.7
CE
曾經有人升到HKU CU UST
想讀U一定係SE
想上升返大學 而果科又有用 邊有咁多捷徑㗎
如果你本身英文好好又presentable
hkcc商科可能輕鬆啲嘅
Cloud 真心屈,個fd 讀完 fg28k 做多一年35k
3.4都入到Bu CS
cloud 同se 咪一鳩樣 讀埋u有撚人理你cloud 定se
出到黎都係呃飯食p仔
淨係睇頭三個sem,shitty會睇埋sem4
SE升U除左cs/ce之外,仲可以升返fin tech/cm/is/其他engine/轉其他系
poly/shitty睇成績派AS2/AS1/year1 offer
呢幾年大約3.2已經有bu cs offer
青衣
之後其他無分別
當年係咁
依家唔知
上2年我讀嗰陣全online test喎
我yr1 3.82都未算好高
gpa好似膨脹得好勁
咁都係3.2就有bu cs?
Sem4 3.81 上年底收到offer

3.5 都應該有機會喎
應該無…

SE考試啲可以用past paper幫手操練 因為每年考試模式差唔多 呢度每位同學水準都好高 有操past paper 大部分人都考到A

但最辛苦係assignment 每科都有一個project要做
分數其實呢度最關鍵 想高分就要盡力做好份功課 無得放水

如果考慮過唔怕做功課 SE捱到可以升學 再唔係出嚟立即做programmer都得 汲取經驗人工可以升得好快
師兄 FYP c- 最後都有 3.5
咁之前應該一直保住爆4

有機會離開香港去台灣讀仲好啦 台灣學埋日文 好多programmer仲可以去日本
IVE IT科一律建議SE
SE上齊堂 問阿sir r tips 其實夠合格
最麻煩係果d全人發展 intern果d野 做埋d on9野之餘仲哂你勁多時間

利申:n年前 唔知依家仲係咪咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞