IT offer 一問

20 回覆
46 Like 25 Dislike
有2個offer 點簡唔該各位

澳洲retail group software engineer 37.5k + 13% Annual income bonus

fintech currency trading engineer 33k + 1-2個月bonus
問多少少 e-commerce 會唔會好難轉工 🙏
你冇技能就好難轉工
巴打可唔可以講多啲,冇hard skill連入場都入唔到喎唔係咩?
take retail offer,臨過proba 跳fintech (再高d)
即係點
遮係take份高base,臨過試用期之前用份高base再跳份higher salary
Fintech
兩份睇落都似都係吹水工
人地見你岩岩轉工
傻得嗎
你年資幾多?
fintech個exposure就一定好d 但佢出手都好低 未必係一間對員工好既公司
retail group software 如果做e-commerce既話其實之後都係要跳番出黎 但個base正常d可以take左先再搵番finance行業既tech工
絲打 我5年經左右 我都覺fintech會chur

澳洲e-commerce work life balance 5天工作日有1日可以自己學野 好似幾好咁
下 姐係fintech 要番6日?咁真係好underpaid
你5年exp可以叫高d 唔洗急住take
唔洗返6日 都係5日
Hr 睇3個月人工
人地見你岩岩加完人工點再加比你
5年exp fintech太低人工喇
take 咗ecommerce先
唔會難轉 講到尾都係睇tech
我啱啱先係咁做完嚟
公司加20% 出去再揾再加15%
睇你點同人講架啫
冇話唔得
點present 可以 求教學
公司加完你 出到去其他公司出翻同你而家一樣人工
咁你點解要轉?
你就係要present 到你而家嘅價值
係本來嘅公司加完你人工都唔夠
咁你咪用差幾多嘅人工嚟同新公司要求加翻你心目中個人工
例如講翻本來公司做咗啲乜 acheive 到啲乜嘢
上司review 嘅comment有幾正面
嚟証明你人工係加少咗
講到尾都係遊說技巧嚟 如果你新公司in得好it department
覺得你值得呢個價 好自然你都唔使用好多牙力HR都會出比你
因為人地內部都會同你fight
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞