澳洲 Kmart 出咗一系列傷殘公仔

38 回覆
11 Like 35 Dislike

各種傷殘

唐氏綜合症

https://www.youtube.com/watch?v=oCsAd0O_5Qc
幾好, 買返嚟比個仔玩
等佢可以扲啲唐仔同傷健人仕隻揪
有啲 creepy
屌, 攞景定贈慶
之所以我知依個玩具系列,因為見到依單新聞:

Mum criticises Australian toy company for putting 'exaggerated' lips and a larger nose on black baby dolls

之後啲人就介紹佢去 Kmart 度買佢自家出嘅公仔系列, Kindred Folk 同埋 Anko。

Source:
https://www.dailymail.co.uk/femail/article-10612799/Mother-criticises-Miniland-Dolls-putting-exaggerated-lips-black-baby-dolls.html?fbclid=IwAR2fb80ui8RsXDdjPD2UZOo-uN6peiMBMSeJJZ6R--b-VEWkKl-_MKrIHkU
都係big w好

有咩睇法?
都係噱頭生意,買唔買鐘唔鐘意取決個小朋友,同個家長點氹到個小朋友鐘意玩呢d公仔
就算買咗, 小朋友玩厭掉埋一邊一陣間又話班小朋友其事
痴撚線
但個人認為,當小朋友細細個就被教育跳過"一般正常"隨心既選擇,大個都係軟便怪瘸一名
其實成日將尋常玩具,攪埋呢d噱頭、輿論宣傳既手法,對個樣生得靚、可愛、身體正常既人既講,都係歧視黎!
早D教佢接受不幸, 好過等佢大個先知自己身體有缺憾.
整D咁嘅K型公仔就好似, 教佢 正常人, 唐仔係無分別, 只係樣唔同; 但現實係另一回事.
咁講啦 有啲咁嘅家長 小朋友都會比家庭環境影響到
日日講嘅話 我諗小朋友自動波話買都唔奇
賣去俄羅斯咪啱
唐氏綜合症又諗起佢
留名睇meme圖
為什麼她比別人開心
因為She got more than others
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞