有冇人覺得香港靚女多過靚仔

16 回覆
7 Like 7 Dislike
係咪港男唔識打扮
靚仔又點

港女要求無上限
戇鳩鳩咁
駁...駁5刀......
兩登一向批鬥識打扮男仔
保養下皮膚又話乸型
咩野男人老狗唔會乜乜柒柒
著衫post又例牌話白T牛仔褲夠做
輸俾oppa 不意外
係香港 身高同錢比外表打扮更重要
有米八又有錢話之知你打扮毒過金鐘毒撚 都大把女排住隊等你屌啦
後生 個底就差唔多既
不過男人有幾可保養/ 化妝
人口比例
男女文化
男女分工
女人化妝=出cheat
咁D港女咪慢慢磨囉
上網打飛機有撚用?
自己睇下張圖

多左既女人 邊個男人識欣賞下
其實睇你身處喺咩群體

呢啲係視乎經驗多於理論

從而令你個人想法過於偏見

香港都有所謂唔正常嘅女人,唔好咁井底之蛙,以偏概全

我諗你呢度講係有冇乎合社會對性別定型嘅期望

文化塑造
女人「靚」都係靠化妝、做機
男人無被教育要咁生存
二來女人高矮被描繪成各有特色;
高大已經說明,唔高嘅已經無動機再裝扮

市場價值
女性係有好強嘅消費慾
女性時裝、化妝品都係平到仆街
男士嘢係貴到好唔合理

男女喺社會工作分配
女性多做服務性行業
男性多做工程、物理、數學、計量金融
你好難喺服務性行業揾到啲比較比較内向、唔打扮無自信嘅男性,地產佬、保險佬最打扮
你亦好難喺理科裡面揾到會打扮、有自信、談討了得嘅女仔,某程度上讀理科就係好打擊自信,面對一啲超越智商可以理解嘅語言
特別係呢二十年因為科技令到人有代溝,咩都行得好快,比較其他學科變化確實無咁大
緊張嗰啲可能有情緒問題,咪撚岸鳩笑人

讀文科、商科只要你有手有腳就讀到(唔計收生,係供求問題),講緊人話同社會聯繫較大

有自信同自大都可能係一線之差
有部分成日打卡,留幾個字都成千個like
最後發現全部都係雞
要fine dining又名牌咁拜金拜物
得個樣無個性又有咩用?
當然我同樣可以舉呢啲例子

「個閪唔係隨便比人屌,弱雞港男唔好行埋黎」其實都係假象
見到靚仔大隻仔有錢仔咪又係濕晒
只係變相俾呢啲人屌
靚女確實有個閪就可俾人屌
靚仔有條撚都係

「一係唔做,要做就要做到最好」
其實個個都追求或被追求完美
睇唔到男性唔會
可能你眼界係偏重某方面完美
或者你對社會有認知障礙

一個人講到好多嘢一輪咀咁講唔代表佢轉數快,可能只係快思慢想中用唔經大腦咁同人溝通,交流緊啲低階思維嘅話題

成熟睇係指緊咩,對自然、文化、藝術、體育、科技、社會、職業、人生嘅理解
你試吓同個理科男性傾自然、科技、體育
我包你收皮
只係你有可能唔感興趣

攞「弱雞」黎比

男女位置調轉

都可以出到你嗰啲偉論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞