嚴選十大tvb冷門劇

976 回覆
50 Like 477 Dislike
呢套戲應該係黎姿唯一一次做醜角
唔怪得冇人知有呢套嘢啦!!
喺半夜三更首播

仲要連播 2粒鐘
德斌既肌肉
成套劇嘅色調好灰 好sad
冇估錯 一樣係做人質

此劇為宣萱第7次被脅持。[1]事源在2012年,有網民發現,自1994年無綫電視劇集《餐餐有宋家》開始18年來,每逢宣萱參演的古裝劇、時裝劇甚至電影角色全被安排做人質被綁架,被脅持的武器包羅萬有,當中宣萱於1994年無綫電視劇集《餐餐有宋家》被原子筆脅持最為荒謬,但每次角色因「主角光環」而安然無恙。截至2012年無綫電視劇集《飛虎》為止,宣萱曾於21套無綫電視劇集竟被脅持了22次,當中宣萱於2011年無綫電視劇集《萬凰之王》更被脅持了兩次,加上2011年新加坡劇集《萬福樓》、1996年無綫電視電影《虎膽虹威》及1997年電影《檔案X殺人犯》,宣萱共被脅持了25次,大破影視界紀錄,堪稱「存活率最高的人質王」,甚至被戲言「有宣萱的地方就有綁架發生」。[2]
點解我GOOGLE 呢套嘢
首插曲好好聽
但啲歌詞同套嘢格調完全相反咁
第二張阿蛇靚到
嗰時學生睇
記得黎耀祥做師父好型又為咗救徒弟死
幾熱血咁
第二句d歌詞真係cls
記得最後撈家殺咗倒轉地球
tvb拍宮鬥, 家族糾紛個d劇
應該係中港台最勁
咁似蒙嘉慧同羅嘉良做個套衛斯理🤔 唔知有冇記錯
點指賊賊 賊捉賊
我條女睇呢個POST
問我細細個有冇睇過套叫緣份無邊界,講邊界啲差人
我話嗰套叫離島特警
GOOGLE 完先發界係兩套劇黎
茶是故香濃 ,酒是故鄉純
記得睇過郭晉安有個訪問話呢套野係事業低潮 因為太沉重唔知俾人腰斬左定咩
有冇得重溫
有冇人記得有套倉底片 有一幕講個男主角話要女主角早死過自己 又話要帶佢環遊世界 又話世界上有個地方個時差偷到一個鐘
印象中好似係倉底片上海傳奇 但唔肯定xd
袁潔瑩拍過嘅電視劇發覺幾冷門,但我就好鐘意《闔府統請》《緣來沒法擋》《雙面伊人》
個陣香港好猛太陽?
海報右下嗰個邊個黎
上年夜晚先重播完
呢3套都好睇
迷離檔案細個睇好驚
當年都算多人講啦
我有份追post
我諗係因為當時有隻cctvb劇集歌既碟好hit(叫金牌女兒紅)當時我冇留意但有好多同學話入面d歌好聽尤其係呢首所以我都搵左呢隻碟黎聽

套劇真係冇睇過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞