有無人想zoom 夾歌?

15 回覆
1 Like 5 Dislike
利申 AT 鋼琴, 想搵人夾下野, 可以係CLASSICAL,CANTO POP 或者簡單JAZZ
但重點係唔想練, 所以只想玩大約5級程度以下可以sight read 到嘅歌

有無人有興趣
可以做伴奏, 另一個樂器solo or 唱歌
或者玩4 hands 都得
可唔可以留contact?
推~
push
Zoom唔係latency大,做唔到網上jam歌咩?
我未講過呀。 如果唔係要用咩app
手機或平板app行Wi-Fi, latency會比較大,起碼都要用腦駁有線LAN。

Platform 你可以研下Yamaha Syncroom, Jamulus, Jamkazam 之類。利串我都未試過用(Zoom就試過奶晒野)
無一個platform係得,唔使試
因為我試過哂一定會delay

工作關係試過本地同外國夾band
要做到零/極低延遲,呢個技術係要當地研究團隊寄部電腦嚟香港,再settng改一堆command先做到
利申連software叫咩名都唔記得
咁我收一收皮先啦😂
各自錄再mix會唔會好d
用 Jamulus 喺可以嘅,只要 latency 喺20-30ms latency 左右,夾歌係唔覺有 delay。如果大家都喺香港,基本上唔會有問題。所謂tune parameter, 其實都係tune buffer size, Jamulus homeage 都有教點做。

Jamulus好處係 open source (freeware), 淨係得 audio (唔洗處理聲畫同步)。真係要畫嘅可以開多個web meeting。唔好處喺唔會喺手提電話用到。
👍👍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞