死廢老唔識做業主真係唔好學人租屋

175 回覆
12 Like 464 Dislike
話說小妹啱啱第一次租樓啦
心諗終於可以有個地方可以設計吓比自己住得開心啲 (原本要同細佬同一張碌架床)

開頭租完緊係好開心去買吓傢俬改做吓啦 但宜家先第二個星期 個屋主成日都打離話比啲傢俬電器我
我心諗咁好 我就應承左一次
佢比左個office果啲銀色櫃桶我加一部壞左仲要我去比錢整嘅空氣清身機 咁都算啦 講真唔算話浪費我屋企好多空間 同埋小柒都可以買貼紙改左個樣佢

但琴日佢上離果陣見到我張ikea梳化幾細咁 就話不如交換
佢要我果張 根住比張咩撚嘢梨花梳化我
仲話佢果張4000蚊好貴
之後我都無話想要 佢又係咁講講講
最後我話好啦

之後琴日夜晚佢仲話有電視櫃可以”借”埋比我(梳化都係借)
咁講真啲廢老講嘢從來都唔比人插嘴嫁啦
我講撚親唔要佢都話細路女唔好咁奄尖
咁我又唯有妥協話好

到今日啦 我煮完個午餐打算食果陣 在聽到有人係咁撳門鐘 心諗邊個呀
跟住即刻著返條褲 沖出去開門啦
點知見到幾個櫃喺門口

我都心知不妙㗎喇 跟住就有幾個大隻佬衝入我屋企 放低咗幾件傢俬 之後個房東就入咗嚟話畀咗1800蚊人搬嫁

同佢講咗兩句畀佢分散咗我注意力
啲傢俬已經入曬我屋企
跟住我一望
你老味 古董傢俬 講真其實冇咩特別
問題係佢話喺佢屋企搬出嚟 仲要係借畀我
本身就淨係話要梳化同電視櫃
跟住佢搬撚咗四個櫃畀我

講真我到而家都分唔到邊一個先係電視櫃
跟住嗰張“梳化”
坐上去同坐喺嚿木上面冇咩分別
咁我不如落樓下搬啲木返嚟屋企坐
原本我張梳化其實真係好地地
又有軟墊有幾舒服又平

真係好希望我嗰時應該識得拒絕佢叫佢拎返啲垃圾古董走
啱啱男朋友同呀媽幫我打去屌臭左個死廢老
我最後都打個去話搬返比佢算數
宜家無端端要比多2000蚊去搬返啲傢俬

下次真係唔好亂應承廢老講嘅嘢
大家都要小心
希望大家租屋愉快

睇相都feel到陣酸宿味
已經租咗間屋畀人,仲要當迷你倉咁用
on9 段段野去到最後都係你自己話好啦 怨乜鳩

下次佢上黎叫你俾佢屌 你係咪都會廢事煩 自己除褲叫佢快手d
嘩 你自己廢唔好瀨人
咩叫妥協話好
你話好 人地梗係當你屋企係倉
十足十俾人tum 簽儲蓄保啲人
咩,咪順下佢意話好囉
有無簽租約?
一番好意唔領情
下個月加你一成租
望落似貴野
你自己應承就話人廢佬
下次葉主擺條撚入你個閪,你都可能會話唉好啦
新sofa都同人交換
你都幾好野
你自己戇鳩
靚嘢黎喎
衰然係借
唔識叫人影相睇下咩樣?
有冇agent
叫agent 屌7個廢老啦
戇鳩仔
小心被人屈你整花佢啲古董
笑撚死
自己仲廢
你老母其實你係咪ON9
第2次佢話借條撚比你爽下,你係咪又話好啦當敬老比佢屌
你屌柒佢拒絕佢呀嘛,事後講罷撚咩
連拒絕人都未識仲學人岀黎租屋住仲要自己唔敢屌搵人幫手屌 咁群腳不如你翻屋企同媽咪住啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞