你覺得新界第一係荃灣定沙田?

664 回覆
996 Like 118 Dislike
好難揀

沙田優點: 新城市,希爾頓,一田超市 講傳統街市,沙田街市,大圍街市,禾輋街市,乜都有得賣

戲院新城市,唔介意遠少少馬鞍山都有2間

買衫求其舉下例 你要日系GU Uniqlo又有,頹頹地可以佢Bossini 想買書 又有商務印 想買家俬又有實惠,IKEA,一堆傢私鋪 想買文具 有無印 屋邨又多文具舖 講嘢食 大圍火炭小店黃店開到成行成市 中日韓台東南亞意美港
想食貴少少可以去新城市 基本上你想食乜都有 我唔敢講係美食天堂 但一定唔係美食沙漠

學校方面係全港最多英中地區,大學又有中文大學 講學車考牌又有駕駛學院 病左又有威爾斯醫院住

最後仲有沙田馬場
荃灣啦 小日本咁
荃灣優點: 唔洗落地可以行晒三大日超 aeon識去一定去大窩口店,又大又靜 傳統街市 楊屋道 街市街 戲院又有兩間
買衫求其舉下例 你要日系GU Uniqlo 歐美AE pull&bear
想買書 又有誠品 想買家俬 ikea 實惠
想玩 全港最大嘅冒險樂園、喪屍館 想買文具 以前有無印 依家可以去中南
想買細路仔嘢 成個愉景新城 想買電腦嘢 荃豐中心 仲有南豐中心寫字樓 睇醫生買烘焙嘢同好多其他雜不甩 講起南豐仲有紗廠 文青打卡一流

最後講嘢食 最撚屈機小店黃店連鎖店糖水舖 中日韓台東南亞意美港 仲有大鴻輝一大堆放題唱K 基本上你想食乜撚都有 一定唔係美食沙漠
利申: 以上係參考其他post而寫出嚟 再加少少自己個人意見 我就唔係住呢兩區嘅
荃灣除左多D唐樓 / 雞竇 & 西鐵站臭到仆街之外我真係無咩理由反
住會撰沙田第一x 荃灣空氣差 太密 不過方便
又黎,生老病死都唔需要離開沙田
荃灣現實係小福建
荃灣有地舖 有小店 呢點已經屌打沙田
天水圍
點解?
屯元天自成一國 鄰近北部都會區
治安良好 有黑白兩道加持
獨立運輸系統 無限彈弓子彈
最重要係有壽司郎
我得天水圍啲路係好大好闊 其他區好似好少係咁
講住就沙田
講食就荃灣
食野荃灣,住就沙田
荃灣多陀地私竇,後生貨源多
沙田金黃 文化水平望落高少少

荃灣好撚多大陸支那閪
仲有完善單車徑 去到上水元朗屯門
荃灣人車多空氣差,同意樓上住沙田食荃灣
兩度都好多人 不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞