2022年算唔算係對所有香港人真實財政實力既一次大型壓力測試

11 回覆
23 Like 4 Dislike
今年港股美股加密貨幣一齊跌連樓價都跌緊(雖然幅度唔算大)
香港好多行業又因為抗疫政策搞到無乜工開經濟蕭條又有通漲壓力
真係潮退後先知邊個裸泳 邊個抗風險能力夠高,可以笑到最後
香港人邊D過咗今年既難關後仲企得穩 / 反而賺多咗 / 破產 / 變白卡佬 / 要排隊上IFC等等
將會一目了然
元氣大傷 企都住都唔知點反身啦
除咗我自己之外, 一啲都唔覺身邊啲人有變窮
其實都兩年,頂唔住既旅遊零售健身藥房都執鳩哂咁濟
做呢堆行業既有一半人本身都唔係收老底,唔掂既要轉行都轉哂
身邊既人冇得旅行反而儲得多左錢,儲完又冇地方洗,一係就投資輸鳩左一部分
供樓既依然繼續供梗少過人工一半冇乜壓力咁,除非兩年加息十鳩幾次
黎梗應該等恆大爆煲/WW3隊撚爆香港人
屋企人儲啲錢仲頂到十幾年,果然儲蓄先係最穩陣既理財方案
打工做生意都係睇你係邊行
中正航空旅遊飲食嘅著幾條褲都未必夠

至於啲投資就睇平時有幾進取了
無平倉找數壓力嘅梗會好啲

唔少行業唔受影響嘅打工仔
其實收入不跌 樓又照供 最多蟹住啲股
有好既屋企人就係
咁係關投胎事啫
咁算唔算證明咗某D行業本身係廢廢地?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞