有冇巴打可以分享下寵物移民澳洲經驗

42 回覆
5 Like 4 Dislike
嚟緊會同屋企人移民去澳洲
已經預咗同屋企啲貓狗一齊走
想上嚟取下經

利申大概兩年後走
三貓一狗
全部非名種
自推
澳洲入境嚴,要打rabies再抽血驗抗體,入境前半年要做,你預走之前9個月左右開始plan
隔離10日得Melbourne 一個quarantine center
所以都好睇你去邊個州
建議搵agent 自己搞好煩
想問下巴打當年搞用咗幾錢

我睇過啲資料,大概流程都得個知字
但就係搵唔到洗費
如果我預2-3萬一隻夠唔夠
2年後咁早問
想預返budget 一家大細過去樣樣都係錢
搞一隻都要預9個月 我四隻一齊搞怕會好混亂
又唔想啲錢預唔夠

Covid 前大約係呢個價,上年無機位就貴到癲咗
都係depends on airline 價錢,海鮮價
你遲啲搵多幾個pet export agent quote 下價先
明白 唔該晒巴打
另外巴打提提你,通常直航都係Cx同Qantas
Cx係要求主人同寵物同一班機,所以如果你唔係飛Melbourne嘅話
寵物一般都會用Qantas 嘅cargo(同埋平啲)主人就自己選airline
不過而家疫情Qantas停咗冇機入香港,你自己update下幾時有番
我都諗住明年頭帶隻狗狗一齊走,呢排quote左幾間,最平都86000全包
明白
希望兩年後有返cargo
我去Darwin
cls 係咪因為機票所以貴到咁
仲要睇下係咪扁鼻
扁鼻又要某啲月份/溫度先飛得
原來有分 我三隻貓都係異短
唔識但感謝巴打唔棄養
唔夠錢咪過英國囉
二萬幾港紙一隻,經agent搞,全包
我都想知疫情前咩價位,有另一間$25000唔包機票&quarantine fee,機票estimated $51000 CX, $48000 Qantas,quarantine fee 2000AUD
真係有d失預算
你個隻係咪貓貓?我狗狗quote左8-9萬一隻
貓。三年前既價。
識唔識人係澳洲?其實有當地人既話,可以自己搞唔使經中介。你有時間,可以慢慢托朋友交文件、填表去澳洲政府部門
最貴係機票,要成5皮同屋企人商量緊可能一個殿後同狗狗過一年寵物機位正常返先過去,我就過去讀住書先
英國真係麻麻 我哋都係鍾意陽光與海灘嘅地方
去英國我應該成個人會霉爛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞