【ヨルシカ/Yorushika】討論區 (3)

959 回覆
21 Like 0 Dislike
雖然聽音辭同エルマ都知nbuna係好叻歌詞 (同旋律) cross reference 互相呼應
但係都係想再歌頌下nbuna 嘅字同用心

因為 チノカテ 個句
全部を読み終わったあとはどうか目を開けて
我下首就轉去聽 鸚鵡螺
因為もう目を覚まして (

之後個句 町へ出よう 同埋suis wooo個度
又好似 逃亡 嘅 道の向こうへ
[逃亡嘅 入道雲又可以走埋去聽雲與幽靈

梳化個度 又會諗起強盜與花束

總之一聽到一啲nbuna 常用嘅字 就會諗返起之前嘅歌 好似玩緊遊踪咁 完全係不能盡錄
所有歌都可以串連曬 而每首歌/新歌又係一個完美獨立個體 好勁
地糧MV係左右盲新角度既重製
去到地糧MV最後,兩個主角都係一啲交流都冇

地糧既白花除左n-buna 所講,代表生活感之外,應該有其他意思
歌詞第二段「あ、散った」之後有插入噓月既吉他

比較左右盲同地糧MV既畫風
左右盲係寫實,好多細節,同地糧既抽象岩岩相反
係咪代表緊已經記唔到細節?
可能係諗多左,地糧既第三身視角其實係左右盲隻貓
咁自然乜都睇唔清
近排聽憂一乘聽到中曬毒
今集Music Freaks 係suis 同n-buna 一齊主持
Suis講嘢會唔會太可愛
Yorushika真係好underrated
佢地d歌真係好come聽
心臟 - 藍井エイル feat n-buna(fromヨルシカ)
https://streamable.com/jsmybl
完咗FM802
new album
武道館
超想去
入左飛 希望抽到
我用bmobile收sms 個no幾年前開落
想問你用咩比會費
我有日本電話number 但係入張信用卡彈error
會費同抽飛都係用hsbc卡 照計就應該冇ban海外信用卡
見佢抽選要電話同住址個d, 係咪姐係海外冇得抽
抽中會出電子飛
電話號碼係最大障礙
咁姐係都係搶唔到
如果識人喺日本肯借佢電話&電話number俾你應該就搞到掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞