台灣網民整理了目前世界對俄羅斯制裁的項目清單

35 回覆
15 Like 0 Dislike
信息戰:

希拉里——呼籲駭客對俄羅斯進行攻擊
世界最大的駭客組織宣布參戰,一上來就把俄羅斯的大外宣網站給幹掉了。
美國總統國務卿——對俄打信息戰,還加大力度在俄羅斯政界招募間諜。
google地圖——暫時關閉在烏克蘭的google地圖實時交通信息

貿易戰:

奧迪——停止向俄羅斯發貨
BMW——停止向俄羅斯發貨
賓士——暫停業務
volvol——暫停業務
福特——暫停業務
現代——暫停業務
通用——暫停業務
福斯——暫停業務
哈雷摩托——停止發貨
馬士基——停止運往/來自俄羅斯的貨物;
三菱——暫停在俄羅斯生產和銷售汽車
Nike——暫停在俄線上銷售業務

資源控制戰:

英國石油公司——退出俄羅斯石油公司20%的股份
殼牌(Shell)——退出在俄羅斯的合資事業
埃克森美孚(Exxon Mobil)-退出在俄羅斯的合資事業
挪威國家石油——退出相關合作
西班牙雷普索爾——退出相關合作
Eni石油公司——退出相關合作
道達爾能源——不再投資新項目

運輸戰:

聯邦快遞——暫時停止向俄羅斯發貨
UPS——暫時停止向俄羅斯發貨
美國——禁止俄羅斯飛機進入領空
歐盟——對俄羅斯實施整體關閉領空
加拿大——不止禁飛,還禁止俄羅斯船隻進入

體育

addidas——暫停與俄羅斯足協的合作關係
世界跆拳道聯盟——撤銷普京榮譽黑帶九段稱號
國際柔聯——撤銷普京榮譽稱號
奧組委——禁止俄羅斯參賽
國際排聯——禁止俄羅斯參賽
國際足球——禁止俄羅斯參賽
國際乒聯——禁止俄羅斯參賽
國際籃聯——禁止俄羅斯參賽
國際泳聯——禁止俄羅斯參賽
普京: 全世界都怡我
藝術

慕尼黑愛樂和鹿特丹愛樂——辭退俄羅斯音樂指揮家
蘇黎世歌劇院——解除俄國女高音演唱合同
迪士尼——暫停在俄羅斯上映電影
希臘——取消天鵝湖演出
歐洲電視網——宣布剝奪俄羅斯人的參賽資格

學術
歐洲大學——開除俄籍學生
俄羅斯德國合作的太空望遠鏡上的德國設備,已被德國遠程關閉。
NASA——除了國際空間站,凍結與俄方一切太空合作。
意大利米蘭——禁俄羅斯作家的書籍

遊戲

CDPR——宣布停止向俄羅斯和白俄羅斯販售遊戲
任天堂 —— 封鎖俄羅斯eShop,禁止俄羅斯帳號購買遊戲

動物無國界?
國際愛貓聯盟——在俄人士的貓不得參加其展覽

其他

德國——沒收俄富豪價值近6億美元超級遊艇

美國——俄富豪在美別墅遊艇等財產沒收

瑞士——凍結俄羅斯在瑞士資產
今次俄羅斯真係社會性死亡
就算打贏烏克蘭都注定未來幾十年過著遠古時代生活
貓奴聯盟個制裁
驚閪咩
反正對布甸狗都冇嘢
同埋搵契弟做黑市入口都得
長到…
TLDR
Visa & Master都冇得用
睇黎咁搞一搞,中國嚟緊一百年都唔敢對台灣開戰
台積電——停止向俄羅斯供應
會員編號:100680
會員名稱:Urbosa386
註冊日期:2017年3月29日

【小心此人】
事蹟:認為「事實台灣的確係中國的一部分」。
詳情:https://lih.kg/hviKvT

OFF囝戇鳩LIST (209人) 提供

-------------
OFF囝戇鳩LIST (209人)
https://bit.ly/lihkg_on9_list

-------------
LIHKG 會員標籤插件【Libel
https://kitce.github.io/libel
討論:https://lih.kg/2841778

除咗金融同科技之外,其他都無乜用
唔關事
睇完契哥食個烏克蘭
都一扑一碌
以現時兵力
十年內應該唔會夠膽開拖
fb 大把大劣人拍片支持俄羅斯為正義而戰都無事
多謝所有制裁國

多謝台灣
覺得個list冇用,之後冇事咪又係開番哂
所有禁制前面加"永久"兩個字就work.
話俾全世界大國知一步都唔可以有差錯,一錯就係直接成個國家衰落,咁樣先有阻嚇性
UNIQLO、可樂:我乜撚都唔知,睇唔到
任記關左俄區e shop咩?我睇格價app仲有特價喺到
驚撚到瀨屎啦
俄夠係能源大國,之前未話凍撚死,唔敢制裁

印越頂緊工廠地位
美國18年開始打緊貿易戰
一路cut支那外匯收入
仲有人口老化,少子化問題

今次係殺一儆百,唔驚制裁未黎
我等緊睇祖國武统
唔驚 有中俄雙循環
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞