【氣象】(2017年6月下旬)副高及西南氣流持續為本港帶來酷熱的天氣

201 回覆
4 Like 1 Dislike

各模式預測97W 將在台灣以東轉向。不過歐中、NCEP、KMA支持28-29日呂宋附近會有另一個低壓區形成,進入南海後向北移動影響廣東東部沿岸。

又東登

仆街,過兩日去沖繩

各模式預測97W 將在台灣以東轉向。不過歐中、NCEP、KMA支持28-29日呂宋附近會有另一個低壓區形成,進入南海後向北移動影響廣東東部沿岸。

又東登

仆街,過兩日去沖繩

97W 環流細小加上比較弱,預計壞天氣唔會持續太耐,巴打唔洗太過擔心

又東登

仆街,過兩日去沖繩

97W 環流細小加上比較弱,預計壞天氣唔會持續太耐,巴打唔洗太過擔心

Ec認為97w130E附近已經再無td強度

又東登

仆街,過兩日去沖繩

個風來去匆匆
Don't worry
有冇7月去過英國嘅巴打可以講下果時嘅天氣
黎緊去英國 睇天氣預報就13至23 度左右 其實英國嘅13度同香港嘅係咪唔同 香港會凍d?
體感上覺得點?

唔係去過但體感首先大唔大風,
大風會感覺凍d,其次日間上到23應該幾好太陽,咁體感會暖d

我知 其實濕度都關事
不過想有巴打講下自己感覺 事關見到13度好似好凍 但又唔想帶咁多衫

溫帶地區日夜溫差大
日間廿幾三十度
入夜可以跌到得10度左右
個人建議帶返件hoddie就okay

英國夏天13度一定冇香港冬天13度咁凍
帶件風褸或者外套就得
日頭好天嘅話直情一件短袖夠哂
嗰種舒服諗起都j死

thanks
黎緊去英國 睇天氣預報就13至23 度左右 其實英國嘅13度同香港嘅係咪唔同 香港會凍d?
體感上覺得點?

我知 其實濕度都關事
不過想有巴打講下自己感覺 事關見到13度好似好凍 但又唔想帶咁多衫

溫帶地區日夜溫差大
日間廿幾三十度

帶件風褸或者外套就得
嗰種舒服諗起都j死

thanks

我去過Liverpool, 中部同London, 基本上前面兩個地方同London體感分別不大,風你要預好多時比較大,久唔久就陰天,雨反而唔係太大,鬼佬們唔興拎遮,建議帶一件擋風兼擋雨既風褸,太厚既外套就唔使啦,除非你比較怕涼

提提你Underground已經係百五年前起落,係無冷氣,靠開窗通風,20度+已經可以好熱好焗

參考: 個邊5度左右似香港12, 13度,個人來講10度可以短袖加一件擋風雨外套,20度已經覺熱,數字上係低好多

最後一句,洋蔥式着衫法,薄身而多件,入室內除一、兩件,出室外加番一、兩件

東部沿岸
體感上覺得點?

我知 其實濕度都關事

溫帶地區日夜溫差大
日間廿幾三十度

帶件風褸或者外套就得
嗰種舒服諗起都j死

thanks

我去過Liverpool, 中部同London, 基本上前面兩個地方同London體感分別不大,風你要預好多時比較大,久唔久就陰天,雨反而唔係太大,鬼佬們唔興拎遮,建議帶一件擋風兼擋雨既風褸,太厚既外套就唔使啦,除非你比較怕涼

提提你Underground已經係百五年前起落,係無冷氣,靠開窗通風,20度+已經可以好熱好焗

參考: 個邊5度左右似香港12, 13度,個人來講10度可以短袖加一件擋風雨外套,20度已經覺熱,數字上係低好多

最後一句,洋蔥式着衫法,薄身而多件,入室內除一、兩件,出室外加番一、兩件

個參考係以咩天氣做標準先
香港陰天13度同英國天晴5度比無意思喎應該全部都係同一天氣
體感上覺得點?

我知 其實濕度都關事

溫帶地區日夜溫差大
日間廿幾三十度

帶件風褸或者外套就得
嗰種舒服諗起都j死

thanks

同埋同一天氣都有唔同比較
據我所知香港落雨13度凍過英國落雨13度好多而香港天晴13度比英國天晴13度都係凍,但個差距無落雨果陣咁大
體感上覺得點?

我知 其實濕度都關事

溫帶地區日夜溫差大
日間廿幾三十度

帶件風褸或者外套就得
嗰種舒服諗起都j死

thanks

同埋同一天氣都有唔同比較
據我所知香港落雨13度凍過英國落雨13度好多而香港天晴13度比英國天晴13度都係凍,但個差距無落雨果陣咁大

基本上係無得比ge,個邊落雨體感都濕唔過香港,都要大約比巴打知喇,英國13-23度大概係香港ge和暖至炎熱範圍

兩個極端: 英國13度陰天吹大風落大雨有d清涼感覺; 23度無風潮濕出晒太陽悶熱d,7月英國溫度點低都唔會係寒冷,極端高溫有酷熱感覺佔少數日子

Btw 打漏左,underground有d新車係有冷氣, 有一堆仲係無

仲有小心Big Ben對面西敏寺站附近有人搵食,懶熱情叫你同佢一齊影相,轉頭屈你俾錢,唔知宜家仲有無

東部沿岸

重有咁多日,唔一定既

又東登

仆街,過兩日去沖繩

Ec認為97w130E附近已經再無td強度

真係比英國個13度呃左 thanks咁多位巴打

熱到嘔?香港北風23度都凍過英國13度好多倍

你有無真係去過大英祖國架?唔知唔好亂講

無論咩天氣情況,英國13度一定涼過香港23度

不過香港23度都周街長袖 (你望番3,4月就知), 同英國13度差唔多
但係英國一出太陽(3月-10月), 基本上你都可以除左件長袖去, 因為15, 16度你行多2步都會出汗

認真回佢做乜
佢一向都誇張到暈

無誇張,上年9月尾個23度真係凍到痴線喎,無得比

13度點都凍過濕23度

完啦好嗎
長野県南部(震度3或以上)

0702JST 震度5強 M5.6(震源深度7km)
0924JST 震度4 M4.4(震源深度10km)
0948JST 震度3 M3.6(震源深度10km)
1517JST 震度4 M4.7(震源深度極淺)
2313JST 震度3 M3.6(震源深度10km)
2329JST 震度3 M3.5(震源深度10km)

0039JST 震度3 M3.6(震源深度10km)

平成29年06月25日07時06分 気象庁発表
25日07時02分頃地震がありました。
震源地は長野県南部(北緯35.9度、東経137.6度)で、
震源の深さはごく浅い、地震の規模(マグニチュード)は5.7と推定されます

各地の震度は次の通りです。
なお、*印は気象庁以外の震度観測点についての情報です。

長野県 
震度5強 王滝村鈴ヶ沢* 王滝村役場* 木曽町三岳*      
震度5弱 木曽町開田高原西野*
震度4  上松町駅前通り* 大桑村長野* 木曽町新開*           木曽町日義* 木曽町福島*

石川県 
震度4  輪島市門前町走出*

岐阜県  
震度4  高山市高根町* 下呂市下呂小学校*  中津川市加子母* 中津川市付知町*

Pk 聽日出發

去邊

東京

唔係好近地震果邊姐

河口湖表示feel唔到

平成29年06月25日07時06分 気象庁発表
25日07時02分頃地震がありました。
震源地は長野県南部(北緯35.9度、東経137.6度)で、
震源の深さはごく浅い、地震の規模(マグニチュード)は5.7と推定されます

各地の震度は次の通りです。
なお、*印は気象庁以外の震度観測点についての情報です。

長野県 
震度5強 王滝村鈴ヶ沢* 王滝村役場* 木曽町三岳*      
震度5弱 木曽町開田高原西野*
震度4  上松町駅前通り* 大桑村長野* 木曽町新開*           木曽町日義* 木曽町福島*

石川県 
震度4  輪島市門前町走出*

岐阜県  
震度4  高山市高根町* 下呂市下呂小学校*  中津川市加子母* 中津川市付知町*

Pk 聽日出發

去邊

東京

唔係好近地震果邊姐

河口湖表示feel唔到

唔出奇震度1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞