世界人口頭23國家人口結構示意圖

427 回覆
265 Like 14 Dislike
同問

20張圖,20歲前男性都多過女性
#33嗰解釋完全解唔通

但係我覺得老年紀女多過男唔係因為戰爭,應該仲有其他factor

btw香港個中年男女比例。。。
得中國分佈咁撚K型
大躍進+文革死左成代人
3角形果啲細路養唔大
女多過男/男多過女
有咁難明咩
即係將左右兩個數對比
多左嗰part咪專登highlight做surplus

嗰年男多過女
多左既男人咪就係male surplus
美國都靚
願意去日本做播種工作
戴住套同食住避孕丸扑野都係扑野
不過冇地方扑都係問題黎既
越南
想屌妹妹仔
唔好憑感覺9up啦

https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/zhongwen/trad/science-46683150.amp

百幾年記錄黎都係105:100
正常狀態係應該會見到金字塔三角形
你見到某D國家D圖特別凹凸
係因為二戰,
有極大量男性人口194幾年嗰陣死晒
嗰段期間無人生仔,
結果二三十年後就會因而少咗大量適婚年齡既人
又一波無人生仔
效果就好似水波漣漪咁,
每二三十年就會個金字塔凹咗落去
睇呢D圖就會見到戰爭既殘酷
一百年以後都仲會繼續見到當年打仗死無數人既痕跡
中國人口老化問題就嚟
年輕韭菜仲未知咩事
佢英文差
surplus都唔識解
三年饑荒個年,60歲個代出生率其低
埃及成pat屎咁
未來係非洲人天下
東亞全部食得屎
垃圾儒毒道德觀可以收皮
攬炒班boomer
就咁望落馬嬲國多年輕勞力
因為依啲發展中地區係飲海水止渴
賺哂下一代嘅錢換今代人嘅發展
生存開支 壓力 競爭愈嚟愈大
但享受到嘅福利 可能性 上流空間愈嚟愈少
於是幾低稅(如香港)都好 都收咗好多下一代嘅間接稅
除非好有錢 否則唔生 於是向低慾望/躺平/低流動性嘅社會結構走

英美有好強移民政策 個底係源源不絕
永遠有嘢
就算香港都唔係女多男少

不少人誤以為香港女性較多,代表男性容觀而言更易找覓伴侶。但持單程證來港女性,不少是已與港男結婚;這意味雖然香港女性較多,但未必就代表未結婚女性比男性多。2017年時,從未結婚的男性為94.9萬人,而女性只有91.3萬人(數字不包括外傭),亦即是每1,000名從未結婚女性,就有1,039名從未結婚男性。從年齡組別細看,25至29歲及30至34歲兩組比較接近一般結婚年齡(兩組佔整體初婚總數的67.7%),但兩組中男性從未結婚者亦比女性為多

所以呢啲圖反映唔哂
天生係男多少少
因為由原始社會到而家
男人都係會做d 相對risky 既工作
短命過女人
個個國家都係咁
唔通d 鬼佬又會殺女嬰咩
強姦無罪化 強制生育題材
唔怪得咁多女single 但又要眼角高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞