屋企有確診者嘅你哋會點樣隔開佢哋?

197 回覆
9 Like 77 Dislike
有自己廁所已經贏九成
屋企中左個嗰完全唔會消毒
我去廁所個陣會噴哂啲消毒水同搽乾淨
我屋企都係咁
但暫時另外兩個未出事
出事個嗰今日驗到一條線
我會叫佢搬啲嘢去屋企側邊annex間客房度自我隔離
每日叫工人姐姐煮完飯放喺佢門口
佢要乜就打俾我哋叫姐姐拎去佢門口放低就走
減少一切直接接觸
準備多啲即棄餐具俾佢用廢事姐姐要洗佢啲杯杯碟碟嗰陣交叉感染
真係要洗嗰啲叫佢自己喺嗰邊廚房洗返唔好拎返過嚟
洗衫嗰啲唔該都係用返嗰邊嗰部洗衣機
係麻煩在嗰邊離間屋router太遠wifi比較弱
要辛苦佢用住data上網先
好老實其實你知道佢中果刻你都感染埋
用酒精浸住自己
中左頭一星期除左沖涼食飯都戴口罩
食飯自己走出露台 果排仲要得10度 凍L到
用完廁所倒漂白水 盡量留係房 或者自己張床 唔好走黎走去

中左好返都冇傳染比屋企人
😧
食飯飲水用即棄餐具
由第一個開始中,依家已經差唔多全中
無得避,justaflu
邊有咁易中到 我第7日都仲係陰性 一樣係一齊共用廁所
政府只係原因之一,乜柒副作用/死亡都唔關打針事,出事失去工作能力冇賠償,死就更加係你死你賤
但你最後講嘅先係重點
老豆4日前中
老母2日前中
到我今日中

除非隔離/消毒做得好徹底,否則真係好難避
拉封鎖線
老母話聞漂白水想嘔喎
不過好翻曬我都會照用洗曬成屋一次
唔想再中多次
有養貓無得喪噴消毒係咪直接中埋好過
中埋啦,直接得到解脫
講真個句
一係中,一係吾中
點解做隔離措施要講到特登傷害人咁 又唔係叫佢自生自滅
即係有病大家一齊直接交換口水先好

屋企人中左第一時間主動自己留係房 怕傳染到俾我地
其他人會放野食個d係房門 我今日仲沖左咖啡俾佢飲 佢有咩需要係group講大家即刻幫佢

而如果係我中 我都會自動自覺咁做

希望大家唔好將愛屋企人同唔防疫畫上等號 如果佢係愛你佢都會諗盡方法避免傳染俾你
衛生同關心係無衝突 唔使用攬炒黎彰顯愛
除非你有套房 唔係不如全屋中晒 唔洗煩
分開中 好煩
申利( 屋企人中招 全房照舊 結果中晒
遲d分開時間中招 你就會覺得自己on9
密切接觸 又要隔離
遲d中招未必居家隔離 捉你入集中營隔離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞