年經 儲蓄危疾定純危

25 回覆
1 Like 7 Dislike
20中 糾結咗幾日
1年比萬幾 供2年就完 雖然個保額好細
但睇返純危去到40-50歲真係貴好多
驚到時有小朋友再加開支條數會好大
依而家嘅歲數買儲蓄保係咪穩好多?
到時再買多份純危?

同埋如果買純危 ,虛擬保 唔會平好多?
但又聽講claim既時候

求分析
有儲存成份一律唔買
買住純危,有錢再轉有儲蓄成份
最緊要有左醫療先
儲蓄成份,供完會自己滾錢,有起事會賠多啲,不過你睇返清楚個最低保證金額係幾多,唔好比人水。
了解
之後蝕手續費連本金都攞唔返
拎返8成都算偷笑
短期固定年期儲蓄保可以玩下嘅
前題係筆錢對你生活冇影響
佢有保證金額喎 供完之後 供緊都有寫
咁應該買儲蓄 20年之後都係40幾
我永遠都教人 做好曬醫療既保障為先 另外你2幾歲份危疾仲算平 買完又唔會加價 供到65歲 唔好彩中左又唔洗繼續供 當然你冇中到 到你65歲 可以攞翻一倍有多既錢
你有唔明或者唔清楚可以DM我
可惜嘅係大部分保險公司嘅純危疾都越出越貴
變相「逼」客人買儲蓄危疾

最諷刺嘅係
事實上 以一個25歲後生仔嚟計
當保到65歲 儲蓄危疾總保費真係平過純危疾好多
除非係買25-40歲就純危疾平啲

同時純危疾大部分都唔包早期

所以有時唔係為咗回報 反而係為咗臨退休/退休後唔駛怕無保障/交貴保費

利伸:專做醫療危疾嘅保險佬
我買咗儲蓄危疫,有儲蓄成份嘅話你唔使預10幾年內會Break even。我買係因為佢對比起純危疾包多好多病,仲可以一世人唔止賠一次,而純危疾應該係claim完一次就無咗張單。不過有儲蓄成份嘅缺點就係要交貴啲嘅保費
係 我係報價都篤50歲 計返條數真係好唔掂
所以 而家嘅歲數 我覺得應該供份儲蓄
到5-60再買份純危做底
或者一半一半
因為儲蓄危疾會連埋紅利賠
可以越買越少純危疾
我幫啲客做開嘅係一半一半
有儲蓄成份嘅 有事咪賠 冇事咪當遲啲拎返啲錢囉
有儲蓄成份既一律都唔建議買
簡簡單單純危
淨返尾數自己滾
請教吓如果唔買儲蓄, 純危疾d錢供咗拎唔番, 而且過咗65歲唔受保, 但果個年紀先最多病痛, 70歲先嚟大病死唔去又冇錢旁身咁點 到時醫療又愈供愈貴, 退咗休冇收入點付擔到幾千蚊一個月既保費
你慳咗個筆錢拎去投資又真係可以保證賺到更多
醫病靠醫療保險 而唔係危疾
我係投資A0
最近俾人sell 買永明純儲蓄保....
你寫嘅呢段內容都係我嘅疑惑

咁仲應唔應該買好.....
定係的起心肝學吓月供EFT
純危疾都有退保淨值架嗎,
投資儲蓄plan不如買定期,
或者其他定息產品咪仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞