兩款外置充電器存潛在風險 海關提醒市民停用

23 回覆
8 Like 3 Dislike
海關提醒市民留意兩款外置充電器,有引致燒傷的潛在危險,為安全起見應停止使用。

海關人員早前巡查並試購六款外置充電器作安全測試,結果發現其中兩款在使用無線充電功能時,如果有物件放置於充電器和被充電裝置之間,充電器會出現過熱情況,未能通過燒傷測試,不符合國際相關安全標準。

海關其後採取行動,從一間零售商和一間批發商檢獲其中一款共80個懷疑不安全外置充電器,並向有關零售商及批發商發出禁制通知書,禁止他們繼續出售該兩款外置充電器。

海關人員到各區巡查後,暫時未有發現該兩款產品出售。
咩叫外置
220叫內置?
xpower
牛魔王
Infinity 既QC都好差, 顯示電量個度成日變左一Pat野
又唔講牌子同型號
牛魔王幾抵屌,1年內壞包1換1(買時keep單)
希威三
Xpower 不了
上次用個 MagSafe 充電辣手既
乜改左名咩
好似唔係咁串
買左個20000mah,短時間換左幾次,都係有問題
ego 買左個mag power 一代都兩舊幾水

買果陣貪佢細又標6000電,咁正常都知無可能6000電

打個6折都3600

實際屌佢老味得2500左右都算

又話15W輸出,一用無線叉,一CHECK 得可能400mA輸入

同標榜差幾倍

事後search先知佢D款都係淘寶款

變相佢只係一間賣淘寶野既代理,不過就食你一倍差價
我買咗二代
熱到仆街
充得又慢
二代都無改善???

咁撚大舊都改善唔到散熱

間公司真係唔撚洗撈
左邊果隻叫mcdodo
支那牌子黎
我個xpower 用無線叉電用到溶撚咗
原來佢啲款係淘寶?
買埋哂出面啲不明牌子無線叉電比起買apple尿袋更加不智
拎上手果下已經覺得好雞

再上淘佬搵

一搵已經成堆一模一樣
我見佢話自己啲銅線唔同
咁我用落又真係覺得叉得算快
同埋見係本地牌子就想支持

不過上年買佢果個無線叉電坐
Apple watch果個位成日都叉唔到

樣都一模一樣

可以有咩唔同

頂多做緊果陣咪貼返自己牌子上去囉

我果陣都係想埋本地野先揀佢,點知中曬伏

以後見到本地都查清楚先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞